Πεσκόφ: Η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά υπό όρους

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ - Ρωσία
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

Η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη «συμφωνία για τα σιτηρά» μόνο με έναν όρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στη «Συμφωνία για τα σιτηρά» χωρίς καθυστέρηση. Αλλά αφού εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της Ρωσίας», σημείωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA-Novosti.

Το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήρθε αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη συζήτηση για τη «συμφωνία για τα σιτηρά». Την άποψη αυτή εξέφρασε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις της, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει ακόμη επιβεβαίωση αυτού. «Είδα σημάδια ότι αυτοί (οι Ρώσοι ) μπορεί να ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη συζήτηση. Γι’ αυτό θα περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα συμβεί πραγματικά», είπε η διπλωμάτης, σύμφωνα με το Reuters.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε στο κανάλι Telegram ότι το ρωσικό μέρος της «συμφωνίας για τα σιτηρά» δεν λειτούργησε λόγω «μηχανορραφιών του Λευκού Οίκου». «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι η Ουάσιγκτον έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να συμβάλει στην προμήθεια ρωσικών λιπασμάτων και τροφίμων στο πλαίσιο της συμφωνίας. Είναι ακριβώς το αντίθετο – βγήκαν από το δέρμα του φιδιού, έτσι ώστε οι χώρες που έχουν ανάγκη να μην λαμβάνουν τίποτα από τη Ρωσία», τόνισε η Ζαχάροβα.

Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη συμφωνία σιτηρών της Ρωσίας ανακοινώθηκε στις 17 Ιουλίου. Η Μόσχα είπε ότι ο λόγος ήταν η αποτυχία εκπλήρωσης των όρων της, σημειώνοντας ότι το δεύτερο μέρος της «συμφωνίας για τα σιτηρά», για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, δεν είχε εκπληρωθεί. Η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε συνολικά επτά όρους για την παράταση της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει παράταση της συμφωνίας.

Πηγές: ΕΡΤ, Ria Novosti, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...