Πέθανε ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, κεντρική μορφή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ

George Gordon Liddy
Watergate figure G. Gordon Liddy is shown in an undated photo. (AP Photo)

Ο Τζορτζ Γκόρντον Λίντι, ο πρώην πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), που υπήρξε ένας από τους εγκεφάλους της διάρρηξης στο κτίριο Γουότεργκεϊτ το 1972, το έγκλημα στην καρδιά του σκανδάλου που σήμανε την αρχή του τέλους της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον, πέθανε χθες Τρίτη σε ηλικία 90 ετών, έγραψε η εφημερίδα Washington Post.

Οι Λίντι και ο Ι. Χάουαρντ Χαντ, πρώην πράκτορας της CIA, απεργάζονταν σχέδια όπως : η ιδέα να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο-ερευνητή Τζακ Άντερσον, σφοδρό επικριτή του προέδρου Νίξον· να προκαλέσουν σκάνδαλο σε βάρος Δημοκρατικών πολιτικών οργανώνοντας πάρτι με ιερόδουλες, να απαγάγουν αντιπολεμικούς διαδηλωτές και να τους πάνε στο Μεξικό.

Ολα τα μέσα, στο πλαίσιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων ανάμεσα στα δυο βασικά κόμματα της Αμερικανικής αστικής τάξης, με στόχο την διακυβέρνηση. Εξάλλου είναι γνωστός ο ρόλος της CIA και σε αυτόν τον τομέα…

Γεννημένος το 1930 στη Νέα Υόρκη, ο Λίντι σπούδασε νομική. Αποφοίτησε το 1957. Έπειτα από διετή στρατιωτική θητεία, έγινε πράκτορας του FBI, προτού παραιτηθεί για να ασκήσει τη δικηγορία στο Μανχάταν. Κατόπιν έγινε εισαγγελέας στην κομητεία Ντάτσες της Νέας Υόρκης, όπου απέκτησε φήμη διότι οπλοφορούσε μέσα στα δικαστήρια. Αντικομμουνιστής μέχρι το κόκκαλο. «Πίστευε παθιασμένα ότι τα ναρκωτικά, οι κακοποιοί και οι κομμουνιστές» αποτελούσαν μεγάλους «κινδύνους» για τις ΗΠΑ, θα έγραφαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σ’ ένα προφίλ του το 1973.

Με λίγα λόγια, ένα «Γεράκι» στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Ενα σάπιο υποκείμενο όπως και η τάξη που υπηρετούσε. Αμετανόητος εχθρός του αμερικανικού λαού μέχρι το τέλος του.

Η αστική εξουσία, διαχρονικά σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη τους έχει ανάγκη για πολλαπλούς και διαφορετικούς λόγους, από το να χρησιμοποιούνται στην ενδοαστική διαπάλη στην εξουσία, μέχρι και την παράλληλη και μόνιμη επιδίωξη συκοφάντησης-τσακίσματος των Κομμουνιστών, της χειραγώγησης του εργατικού κινήματος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...