Πετρελαϊκοί κολοσσοί: Άσχημες προβλέψεις

Πετρέλαιο

Η πετρελαϊκή αγορά φαίνεται να μην “αντέχει” την πανδημία του κορονοϊού, καθώς παρατηρήθηκε έντονη και γρήγορη μείωση της ζήτησης την ίδια ώρα που η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συνέχιζαν να παράγουν με σταθερό ρυθμό, προκαλώντας έτσι μεγάλη προσφορά.

Η πτώση των τιμών στο πετρέλαιο έχουν αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το να βγάλουν λεφτά. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ για την παράδοση του Μαΐου έγινε αρνητικό τη Δευτέρα – κάτι που δεν συνέβη ποτέ από τότε που τα συμβόλαια πετρελαίου NYMEX άρχισαν να διαπραγματεύονται το 1983.

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ για παράδοση τον Ιούνιο διαπραγματεύεται πάνω από 20 δολάρια το βαρέλι, αλλά ακόμη και αυτό είναι καταστροφικό.

«Τα 30 δολάρια είναι ήδη αρκετά άσχημα, αλλά μόλις τα 20 ή και τα 10 δολάρια είναι ένας πλήρης εφιάλτης»

Σύμφωνα με την Rystad Energy, στα πλαίσια που το πετρέλαιο θα κυμαίνεται στα 20 δολάρια, 533 εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα δηλώσουν πτώχευση μέχρι το τέλος του 2021. «Στα 10 δολάρια, θα υπάρξουν περισσότερες από 1.100 χρεοκοπίες», εκτιμά η Rystad.

«Όταν το πετρέλαιο διολισθήσει στα 10 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν όλες οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου που είναι εκτεθειμένες στο χρέος θα πρέπει να επανεξετάσουν την στρατηγική τους»

Ο Τραμπ είπε ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ + θα σώσει αμέτρητες θέσεις εργασίας και πολύ απαραίτητη σταθερότητα στο πετρέλαιο.

«Αυτό θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ενεργειακές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Τραμπ στις 12 Απριλίου. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας και τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας». Ωστόσο, το αργό πετρέλαιο συνέχισε να καταρρέει, εν μέρει επειδή αυτές οι περικοπές παραγωγής δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το Μάιο. Και η ζήτηση συνεχίζει να εξαφανίζεται επειδή τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του φέτος, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που κατεγράφη στο σύνολο της αμερικανικής αγοράς τον προηγούμενο μήνα.

Οι Noble Energy, Halliburton, Marathon Oil (MRO) και Occidental έχουν χάσει περισσότερο από τα δύο τρίτα της αξίας τους. Αλλά και η εισηγμένη στον Dow Jones, ExxonMobil, υποχωρεί κατά 38%.

Η Whiting Petroleum, μία από τις κορυφαίες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου ήταν το πρώτο θύμα της κρίσης στην αγορά «μαύρου χρυσού» , καθώς στις 2 Απριλίου υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Σίγουρα, όμως, δεν θα είναι το τελευταίο.

«Θα υπάρξουν πολλές εταιρείες που δεν θα επιβιώσουν από αυτήν την ύφεση. Αυτό είναι ένα από τα χειρότερα ρεκόρ».

Ryan Fitzmaurice, ενεργειακός στρατηγικός αναλυτής της Rabobank

Αν το σενάριο της Rystard Energy, για τα 20 δολάρια ισχύσει, τότε προβλέπεται χρέος των εταιρειών πετρελαίου ύψους πάνω από 70 δις δολάρια, ενώ το 2021 το ποσό αυτό θα φτάσει τα 177 δις δολάρια. Όλα αυτά συμπεραίνονται χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι βιομηχανίες που παρέχουν τα εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό στα τρυπάνια.

Ο Buddy Clark, ο ένας εκ των προέδρων στο δικηγορικό γραφείο Haynes and Boone που ειδικεύεται στον ενεργειακό κλάδο, δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι «εξαιρετικά απασχολημένη» με πιθανές χρεοκοπίες  πετρελαϊκών επιχειρήσεων. Ο ίδιος πιστεύει πως παρά την κατάρρευση των τιμών θα υπάρξουν μόνο 100 πτωχεύσεις πετρελαϊκών εταιρειών το 2020. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι 100 πτωχεύσεις είναι η αισιόδοξη άποψη. Αυτό δείχνει μόνο πού είμαστε», τόνισε ο Clark.

Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, η αναδιάρθρωση δεν είναι εύκολη για τους ενεργειακούς ομίλους και η οποιαδήποτε χρηματοδότηση θα βρει πολλά εμπόδια.

«Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις είναι να βρεθούν χρηματοδότες. Οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περισσότερες εκκαθαρίσεις εταιρειών. Όσοι έχουν ισχυρούς ισολογισμούς θα μπορούν να επωφεληθούν από την κατάσταση.»

Reid Morrison

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μόνοι που μπορούν να βγουν κερδισμένοι είναι οι «κολοσσοί» του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η Exxon και Chevron, που εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των εταιρειών μπορούν να τις εξαγοράσουν.

Μέσα σε όλη αυτή τη συντριβή, πυροδοτήθηκε το παιχνίδι εικασίας για το ποιες εταιρείες είναι πιο κοντά στην πτώχευση. Φυσικά, οι πιο ευάλωτες εταιρείες είναι αυτές που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους και που στερούνται ταμειακών ροών.

Ο Abramov της Rystad επεσήμανε ότι «κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν η Chesapeake Energy και η Oasis Petroleum εξετάζουν το ενδεχόμενο πτώχευσης».

Η Chesapeake ανέστειλε πρόσφατα τις πληρωμές μερισμάτων που αφορούν προνομιακές μετοχές, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να συντριβεί.

Αλλά και οι μετοχές της Oasis Petroleum  έχουν χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας τους φέτος και διαπραγματεύονται κάτω από τα 30 σεντς.

Παρόλο που οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου ανακάμπτουν από τη συντριβή του «μαύρου χρυσού» την περίοδο 2014-2016, επικρατούν ανησυχίες πως η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και η ανάκαμψη θα αργήσει να εμφανιστεί. Οι χαμηλές αποδόσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές, γεγονός που καθιστά δύσκολο ένα δυναμικό comeback της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου.

Με πληροφορίες από : CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...