Πιέσεις των ΗΠΑ – ΕΕ στη Σερβία για την Ρωσία

Βελιγράδι - Σερβία
Βελιγράδι – Σερβία

Αυξάνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ-ΕΕ στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη επιρροή τους στα Βαλκάνια, κυρίως ενάντια στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, με στόχο την αποδυνάμωσή τους στην περιοχή. Αυτό επιβεβαίωσε η χτεσινή ανακοίνωση ότι τελικά η Σερβία δεν θα πάρει μέρος σε κοινά γυμνάσια που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν χτες με Ρωσία και Λευκορωσία, με τον κωδικό «Σλαβική Αδελφότητα 2020».

Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, μίλησε για «ασφυκτικές» πιέσεις που ασκήθηκαν και – χωρίς να κατονομάσει την ΕΕ – πρόσθεσε ότι «μας ζητήθηκε να εγκαταλείψουμε τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, με τίμημα ακόμη και την ευρωπαϊκή μας προοπτική αν δεν το πράξουμε». Η Σερβία, εξαιτίας της «στρατιωτικής ουδετερότητας», παγώνει για ένα εξάμηνο όλες τις κοινές ασκήσεις με «ξένους εταίρους»: «Την επόμενη περίοδο δεν θα συμμετάσχουμε σε κοινές ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την ΕΕ, με κανέναν. Ούτε με την Ανατολή ούτε με τη Δύση». Ενώ συμπλήρωσε ότι θα επανεξεταστεί και η συμμετοχή Σέρβων στρατιωτικών σε διεθνείς «ειρηνευτικές αποστολές».

Η ακύρωση αυτή, ήρθε μετά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές της βδομάδας (7/9) οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όπου εξέφραζαν μέσω κοινής δήλωσής τους, την αφοσίωσή τους στο διάλογο της ΕΕ ως «βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία». Ενώ, στις 28 Σεπτέμβρη αναμένεται νέα συνάντηση Βούτσιτς, Χότι και Μπορέλ.

Χτες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με δική του πρωτοβουλία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στις 4 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον αλλά και τις διαβουλεύσεις που είχε στις 7 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

«Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη ρωσο-σερβική εταιρική – στρατηγική σχέση», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ «ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την προσωπική συμβολή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών και εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μαζί του σε όλα τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Σχετικά με το επίμαχο θέμα του Κοσόβου, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη θέση της Ρωσίας για “μια ισορροπημένη και συμβιβαστική λύση που θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και θα καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η σερβική κυβέρνηση, τόνιζε ότι ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του πως «ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα διατηρήσει την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας πραγματικός και αφοσιωμένος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η συνομιλία αφορούσε συνολικά την κατάσταση στα Βαλκάνια και οι δύο «επιβεβαίωσαν πως Σερβία και Ρωσία είναι ειλικρινείς φίλοι, με συνεργασία βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος».

Επίσης, «ο Πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Πούτιν για τη διαρκή στήριξη της Ρωσίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, όπως και για τις προσπάθειες σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Απο την πλευρά της η Μόσχα, διαβεβαίωσε ότι «θα μπορούσε να παράσχει πολιτική στήριξη στις προσπάθειες της Σερβίας για την εδαφική της ακεραιότητα και να συντονίσει τις ενέργειές της στην εξωτερική πολιτική με τη Σερβία, με στόχο την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης».

Πηγη Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...