Πηγή αστάθειας

Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg
Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Αυτά έλεγε στη συνέντευξή του στο «Bloomberg» ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στον ΟΗΕ. «Ανοιχτές πόρτες» βέβαια «κρούει», απευθυνόμενος στους Ευρωατλαντικούς.

Με αυτό το ίδιο επιχείρημα, για παράδειγμα, ο Στόλτενμπεργκ καλούσε πριν από λίγες μέρες σε επίλυση των «κάποιων διαφορών» ανάμεσα στους «δύο πολύτιμους ΝΑΤΟικούς συμμάχους», ενθαρρύνοντας τις επικίνδυνες διευθετήσεις.

Με τον ίδιο ακριβώς στόχο, τη θωράκιση δηλαδή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προχωράει και ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» ΗΠΑ – Τουρκίας, στο πλαίσιο του οποίου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε τις προάλλες «ευγνώμων για το έργο που κάνουμε μαζί ως σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, για τις πολλές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε μαζί».

Με αξιομνημόνευτη «σταθερότητα», τέλος, προχωρούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την εξαγωγή Ενέργειας από την Ανατ. Μεσόγειο, όπως και για την ενεργότερη ένταξη της Κύπρου στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με την άρση του εμπάργκο όπλων. Σχεδιασμοί που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, ενώ δρομολογούν αρνητικές εξελίξεις και στο Κυπριακό.

Να λοιπόν για ποια «σταθερότητα» μιλάνε: Πηγή αστάθειας και μεγάλων κινδύνων για τους λαούς, που μόνο εκείνοι με την πάλη τους μπορούν να ανατρέψουν.

Το σχόλιο του Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...