«Πιο σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος» η Ελλάδα για τις βρωμοδουλειές των αμερικανοΝΑΤΟικών – Τζ. Τσούνης

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ως τον «πιο σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο» για τις βρωμοδουλειές των αμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνης, δίνοντας έμφαση στην συνεισφορά της χώρας για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια, που αποτελεί άλλη μια όψη της επικίνδυνης εμπλοκής.

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα στην ενεργειακή ποικιλομορφία, στην ενεργειακή ασφάλεια, που είναι και εθνική ασφάλεια, καθώς και στην ενεργειακή μετάβαση», σημείωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνοντας «περήφανος για τη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Δίνοντας έμφαση στις μπίζνες που έχουν ανοίξει για τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο όνομα της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» και της «διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας»,σημειώνει πως η χώρα του είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Δηλαδή, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει αντικατασταθεί από την εξάρτηση από το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το LNG στην Ευρώπη και την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το 60% του LNG της Ελλάδας προέρχεται από τις ΗΠΑ και το ποσοστό αυτό αυξάνεται», σημειώνει και χαρακτηρίζει «στρατηγικό λάθος» αυτό που έγινε πριν από χρόνια με την αποκλειστική προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία.

«Για την Ελλάδα αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικά λιγότερα απ’ ό,τι σε άλλα έθνη, λόγω της εξαιρετικής ηγεσίας», ανέφερε ο πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απαριθμεί δε, μια σειρά από έργα που κουμπώνουν με τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό όπως η επέκταση της Ρεβυθούσας, τα δύο FSRU για την Αλεξανδρούπολη, εκ των οποίων το ένα θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 μήνες, αλλά και ένα ακόμη που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κόρινθο. Επίσης, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...