Πλανήτης Άρης: «Συνωστισμός» διαστημικών σκαφών – ΗΑΕ Κίνα και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα… ρομπότ τους

Αποστολή της NASA στον Άρη
Καλλιτεχνική απεικόνιση από αποστολή της NASA στον Άρη

Ο πλανήτης Άρης έχει την τιμητική του. Τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη φθάνουν στον Άρη μέσα στον Φεβρουάριο, σε ένα σπάνιο συναπάντημα στον αρειανό ουρανό, το οποίο φέρνει δύο χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- (ΗΑΕ) και την Κίνα για πρώτη φορά στον γειτονικό πλανήτη. Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα που βρίσκεται εκεί για πολλοστή φορά.

Την αρχή κάνει το σκάφος «Hope» («Ελπίδα») των ΗΑΕ αύριο Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα το σκάφος «Tianwen-1» της Κίνας και, τέλος, το ρόβερ «Mars 2020 Perseverance» των ΗΠΑ προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου.

Από τις δεκάδες αποστολές που έχουν σταλεί στον Άρη, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, περίπου οι μισές απέτυχαν ή συνετρίβησαν πάνω του, συνεπώς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιτυχία και για τις τρεις νέες αποστολές. Ο «κόκκινος» πλανήτης έχει βγάλει κακή φήμη ως διαστημικός προορισμός λόγω μεγάλης απόστασης από τη Γη (πολύ μακρύτερα από τη Σελήνη), αραιής ατμόσφαιρας (δεν βοηθά στη χρήση αλεξίπτωτου) και άλλων συνθηκών.

Η εξερεύνηση του διαστήματος και των δυνατοτήτων αξιοποίησής του λόγω του φυσικού του πλούτου ‘κεντρίζει’ περαιτέρω τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, για την απόκτηση των δυνάμει πόρων που διατίθενται, αλλά και την επέκταση της ανθρώπινης διαβίωσης εκεί θα ανοίξει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Μεγάλα σχέδια σε μια εποχή με τεράστιες επιστημονικές-τεχνικές δυνατότητες, αλλά στην υπηρεσία των πολυεθνικών για νέες ‘επενδύσεις’ κέρδους…

Με πληροφορίες από: cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...