Πλημμύρες 2017 στη Μάνδρα Αττικής: Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη

Άνδρες της Πυροσβεστικής και διασώστες μεταφέρουν τη σορό που εντοπίστηκε στη Μάνδρα κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου την Κυριακή 18 Νομεβρίου 2017
Φώτο Αρχείου / Άνδρες της Πυροσβεστικής και διασώστες μεταφέρουν τη σορό που εντοπίστηκε στη Μάνδρα κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου την Κυριακή 18 Νομεβρίου 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό στις πλημμύρες της 15ης Νοέμβρη 2017, στη Μάνδρα Αττικής, επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη τη μέρα έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες 25 άτομα.

Ο 29χρονος είχε φύγει στις 6 το πρωί από το σπίτι του, στα Ανω Λιόσια Αττικής, για τη δουλειά του, στην περιοχή της Αθήνας. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες και χάθηκε. Η σορός του εντοπίστηκε μετά από τρεις μέρες στις εκβολές του ποταμού στην Ελευσίνα.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι συγγενείς του 29χρονου, αποφάνθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια για ψυχική οδύνη.

Σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 6816/2021 απόφασή του έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στη Μάνδρα Αττικής», για τα οποία είχε την ευθύνη. Πρόκειται για τα δύο ρέματα τα οποία υπερχείλισαν.

Ευθύνες αναγνωρίζει και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα», αλλά παρ’ όλα αυτά «δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών».

Τέλος, ευθύνες επιρρίπτονται και στην ΕΛ.ΑΣ., λόγω των παραλείψεών της εκείνη τη μέρα, παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την πτώση βράχων στο οδικό δίκτυο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...