Πληθωρισμός: Πάνω από 12% – Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης του λαού

Ακρίβεια - βασικά είδη διατροφής - Τιμές στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022
Φώτο Αρχείου / Τιμές στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Η επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης του λαού επιβεβαιώνεται και μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός έκλεισε πάνω από 12%. Στο 12,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΣΛΤΑΤ, έναντι 11,3% τον Μάη, τσακίζοντας παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνη 2022, σε σύγκριση με τον Μάη 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6%.

Υπέρογκες αυξήσεις κατά 117,7% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου ενώ αύξηση κατά 70,4% σημείωσαν οι τιμές του ηλεκτρισμού και κατά 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης, αυξήσεις κατά 12,6% καταγράφονται στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Ιούλη 2021 – Ιούνη 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του δωδεκαμήνου Ιούλη 2020 – Ιούνη 2021, παρουσίασε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 1,3%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση του λαού και των εργαζομένων από την πολιτική που γεννά ακρίβεια και φτώχεια. 

Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων ανακούφισης του λαού

Για την ακρίβεια απάντηση μπορούν να δώσουν µόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

  • Στηρίζουµε την πρόταση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας µε αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δηµόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (πχ ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κοκ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Δείτε ακόμα...