Πληθωρισμός: Το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας σαρώνει το λαϊκό εισόδημα

Αγορά - Ψώνια - Το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας σαρώνει το λαϊκό εισόδημα - Νοέμβρης 2021
Φώτο Αρχείου / Το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας σαρώνει το λαϊκό εισόδημα – Νοέμβρης 2021 / Πηγή: EUROKINISSSI

Το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας, που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έκανε άλμα στο 3,4% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβρη, 1,9% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλη, ενώ οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας.

Η εκτίναξη της ακρίβειας, που εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια τους επόμενους μήνες, αρχίζει και δημιουργεί ασφυκτική οικονομική κατάσταση και να πιέζει όλο και περισσότερο το μηνιαίο εισόδημα εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων καθώς έχουν αυξηθεί το κόστος διατροφής και στέγασης. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν:

  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε: Ψωμί 3,9%, ελαιόλαδο 22,1%, αρνί και κατσίκι 16,3%, πουλερικά 8,5%, νωπά ψάρια 7,9%, νωπά λαχανικά 9,3%, πατάτες 9,1%, τυριά 1,5%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φυσικό αέριο (όπου παρατηρείται εκτίναξη 132,3%), ηλεκτρισμό 18,9% και πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%.
  • 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 22,3%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 30,4%, καινούργια αυτοκίνητα 5%.
  • Οι ανατιμήσεις στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φτάνουν το 1,4%, στα ξενοδοχεία το 10% κ.λπ.

Στην πραγματικότητα ο λαός «γεύεται» άλλη μια πλευρά της καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και της «επεκτατικής» πολιτικής για το τάισμα του κεφαλαίου, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην εκτίναξη του πληθωρισμού, που ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Και ακόμα κι αν τους επόμενους μήνες υπάρξει μια σχετική υποχώρηση, μετά το ράλι των ανατιμήσεων το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα παραμείνει και θα αποτελεί μόνιμο βραχνά για το λαϊκό εισόδημα.

Προαναγγελίες νέων ανατιμήσεων

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%». Απέδωσε τα φαινόμενα των ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μεγάλη ζήτηση – λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών – που δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά, δηλώνοντας ότι «δεν περιμέναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο μεγάλη έξαρση στην Ενέργεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία για το φετινό 12μηνο εκτιμάται πάνω από 6,1% και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της επόμενης βδομάδας.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάκαμψης αναμένεται στα επίπεδα που ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας – πάνω από 6,1% φέτος – ενώ η νέα πρόβλεψη, παρότι θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή για ανάπτυξη 4,3% τον Μάη, δεν θα είναι η τελική. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος του έτους θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε άνοδο η βιομηχανική παραγωγή

Αύξηση 9,7% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβρη φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτέμβρη 2020, ενώ σε μέσα επίπεδα 9μηνου (Γενάρης – Σεπτέμβρης) η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 9,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Σεπτέμβρη στους κλάδους της μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 11,5%. Μεταξύ αυτών: Στη βιομηχανία τροφίμων κατά 7,5%, στην ποτοποιία κατά 13,3%, στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 12,6%, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 40,9%, κ.ο.κ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...