Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη στην αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς και με τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώνεται ο αγωνιστικός εορτασμός για την 51η επέτειο ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.
Από το πρωί της Παρασκευής που άνοιξαν οι πύλες του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, σχολεία και άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέρχονταν στον χώρο για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο και στην κατεδαφισμένη πόρτα.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία μικρών παιδιών που επισκέπτονταν τον χώρο, είτε σε ομάδες με τους συμμαθητές και τις δασκάλες τους, είτε με τις οικογένειές τους.
Τα παιδιά άφηναν στα μνημεία λουλούδια, ζωγραφιές, πανό, πλακάτ, δηλώνοντας «Ποτέ ξανά φασισμός», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», διατρανώνοντας τη θέλησή τους για ειρήνη, ζωγραφίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης…
Εξάλλου, μια σημαία της Παλαιστίνης ήταν κρεμασμένη εσωτερικά στην πύλη του Πολυτεχνείου, στο σημείο όπου απέξω, στην Πατησίων, είχαν ξαναγραφτεί τα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ» από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.
Στη σύγκρουση με τη δικτατορία του κεφαλαίου γινόμαστε πιο δυνατοί! Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!
«Στη σύγκρουση με τη δικτατορία του κεφαλαίου γινόμαστε πιο δυνατοί! Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!», δήλωνε το πανό της ΚΝΕ απέναντι από το μνημειακό σύμπλεγμα του Πολυτεχνείου καθώς και τα άλλα γιγαντοπανό της Οργάνωσης που δέσποζαν στον χώρο, ενώ παράλληλα μεγάλη επισκεψιμότητα είχαν η έκθεση της ΚΝΕ για τα γεγονότα και η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
Ξεκινώντας από το ερώτημα «γιατί επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία;» η έκθεση φωτίζει τον χαρακτήρα του καθεστώτος που υπηρετούσε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη φιλοΝΑΤΟική πολιτική της χούντας, τη σχέση της με τα κράτη – μέλη της ΕΟΚ, αλλά και τα βασανιστήρια, τους τόπους εξορίας κ.λπ. Επειτα στέκεται στην ίδρυση της ΚΝΕ, στην ηρωική δράση των κομμουνιστών στη δικτατορία, στον παράνομο Τύπο κ.λπ., για να φτάσει στην κρίση του χουντικού καθεστώτος και στον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου περιγράφοντας το χρονικό του και φωτίζοντας τα διδάγματα για το σήμερα.
Ανάμεσα στα τραγούδια του αγώνα και τις ανακοινώσεις που διαβάζονταν από τη μικροφωνική, αναγγέλλονταν συνεχώς σωματεία, σύλλογοι κι ενώσεις εργαζομένων, αντιστασιακών, εκπρόσωποι σχολείων κ.ά. που κατέθεταν στεφάνια στο μνημείο.
Πορεία και κατάθεση στεφάνων από τους Φοιτητικούς Συλλόγους
Με τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου να εμπνέουν τις μάχες του φοιτητικού κινήματος, με τις διεκδικήσεις για πτυχία με αξία, σύγχρονα δικαιώματα, απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών να τα κάνουν επίκαιρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τιμούν την επέτειο, συμμετέχοντας στον τριήμερο εορτασμό.
Το μεσημέρι της Παρασκευής Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στη Νομική και πορεύτηκαν προς το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, όπου κατέθεσαν στεφάνια.
Καθώς βάδιζαν ανάμεσα στους δύο σταθμούς κορύφωσης της πάλης του φοιτητικού κινήματος, οι δρόμοι αντηχούσαν από τα συνθήματα τους: «στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», «Φοιτητές – εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».
Μαθητές: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά»
Λουλούδια στο μνημείο κατέθεσε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας με το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» να αντηχεί στον χώρο.
«Σήμερα τιμάμε αυτόν τον αγώνα, όλους τους νεκρούς του, τιμάμε τους χιλιάδες αφανείς ήρωες, τους αγωνιστές, όλους όσοι για 7 χρόνια έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στη δικτατορία! Οχι μόνο δεν θα τον αφήσουμε να ξεχαστεί αλλά ακόμα δεν θα αφήσουμε το νόημά του να το δίνουν όσοι σήμερα δεν παίρνουν τη μεριά του λαού και των αγώνων του! Εμείς δεν γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο ως ένα απλό κομμάτι της Ιστορίας μας. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου αποκτούν νόημα και για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε σήμερα!», δήλωνε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που ακουγόταν από τα μεγάφωνα την ώρα που μαθητές – μέλη της ήταν παραταγμένοι μπροστά στα μνημεία.
«Οι μαθητές φωνάζουμε δυνατά: Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία! Κανένας νέος φαντάρος να μην τιμωρείται γιατί σηκώνει ανάστημα ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας! Οι φαντάροι είναι τα μεγαλύτερα αδέρφια μας και θα είμαστε δίπλα τους! Στις πύλες που τσάκισε το τανκ που υπάκουσε στους φασίστες – δολοφόνους, εμείς σήμερα αφήνουμε λουλούδια, όπως και οι φαντάροι που παίρνουν το μέρος του λαού!», κατέληγε η ανακοίνωση, και την ίδια ώρα οι μαθητές άφηναν τα λουλούδια που κρατούσαν πάνω στην καγκελόπορτα, υψώνοντας μετά τις γροθιές.
Το απόγευμα της Παρασκευής κατέθεσε στεφάνι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.