Πλωτά Ασθενοφόρα: «Σταγόνα στον Ωκεανό» τα τρία πλωτά ασθενοφόρα

Σκάφος του Λιμενικού

Τρία πλωτά ασθενοφόρα θα δραστηριοποιούνται από αυτό το καλοκαίρι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει πλάνο παραλαβής τριών ακόμη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δύο από τα πλωτά ασθενοφόρα που θα παραληφθούν σύντομα, θα βρίσκονται σε νησιά των Κυκλάδων (με έδρες τη Σύρο και τη Νάξο) και το ένα στη Ρόδο.

Τα συγκεκριμένα σκάφη εκτός τη στελέχωσή τους από λιμενικούς θα έχουν γιατρό και νοσηλευτή του ΕΚΑΒ, ενώ θα έχουν και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τη μεταφορά ενός ασθενούς που χρήζει περίθαλψης.

Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα τα είχαν παραγγείλει το 2017

Είναι σαν το Μετρό της Θεσσαλονίκης που το εγκαινιάζουν κάθε 2-3 χρόνια η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι έχουν καταντήσει και τα πλωτά ασθενοφόρα.

Θυμίζουμε ότι η αγορά και η δραστηριοποίηση των συγκεκριμένων «πλωτών ασθενοφόρων» είχε δρομολογηθεί από το 2017, ωστόσο μέχρι σήμερα οι νησιώτες δεν τα έχουν δει. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ύψους 1.410.000,00 ευρώ έγινε το 2017.

Το ολικό μήκος κάθε σκάφους σύμφωνα με την αρχική σύμβαση θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 11 μέτρα. Ο αριθμός των επιβαινόντων θα ήταν τουλάχιστον δέκα άτομα και θα περιελάμβανε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης – τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών κλπ.

Προβλεπόταν ο προμηθευτής να παρέχει εγγυημένη λειτουργία για κάθε σκάφος για τουλάχιστον 6 έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας (ότι συμβεί πρώτο), κατά την διάρκεια της οποίας θα ευθύνεται για την καλή λειτουργία την τεχνική υποστήριξη & συντήρηση του κάθε σκάφους και του εξοπλισμού του.

Σταγόνα στον Ωκεανό

Τα παραπάνω είχε αναγγείλει ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες. Τότε, το 2017, έρχονταν καθυστερημένα να καλύψουν την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών του Αιγαίου και την έλλειψη κατάλληλων μέσων του λιμενικού. Σήμερα που η πρόσβαση στην υγεία και την πρόνοια των νησιωτών είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση… τα πλωτά ασθενοφόρα είναι «σταγόνα στον Ωκεανό». Αν προσθέσουμε και τις έκτακτες ανάγκες των νησιών σε καιρό πανδημίας, γίνεται ολοφάνερη η ανεπάρκεια των μέτρων.

Νέες τυμπανοκρουσίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας – Πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες οι εξαγγελίες

Τις τελευταίες μέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι «φορτωμένα» με φωτογραφίες και νέες τυμπανοκρουσίες από τον νυν Υπουργό Ναυτιλίας, Πλακιωτάκη. Την ίδια στιγμή υγειονομικοί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των νησιών του Αιγαίου διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις. Ενώ αρχίζουν να ακούγονται και αντίστοιχες εκκλήσεις από το Ιόνιο.

Σε επιστολή τους το Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας αναφέρει:

«Σχετικά με την ύπαρξη πλάνου για πλωτά ασθενοφόρα και για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών εν μέσω πανδημίας ζητάμε την διάθεση πλωτού ασθενοφόρου στην περιοχή ενδιαφέροντος μας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων συνολικά υπηρεσιών υγείας.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι τα κρούσματα κορονοϊού της Κέρκυρας διακομίζονται στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ιωαννίνων και ο αριθμός των ετήσιων διακομιδών από το γενικό νοσοκομείο Κέρκυρας σε νοσοκομεία κυρίως των Ιωαννίνων αλλά και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας είναι περίπου 260 ετησίως. Εκτός αυτού καλύπτονται και οι ανάγκες των Παξών και των Διαποντίων νήσων Οθωνών, Ερεικούσης και Μαθρακίου εν όψει και της αύξησης του πληθυσμού την τουριστική περίοδο.

Έχουμε την βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε με την δέουσα προσοχή το δικαιολογημένο αίτημα μας και θα δώσετε την αρμόζουσα λύση ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών της νησιωτικής μας περιοχής».

Η Κυβέρνηση κοροϊδεύει νησιώτες και λιμενικούς

Έχει ευθύνη η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνολικά, για την εγκατάλειψη των νησιωτών. Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα δε θα καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις που οι ίδιοι οι Υπουργοί δημιούργησαν, ούτε στο ελάχιστο. Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ελλείψεις του λιμενικού σε πλωτά μέσα. Οι λιμενικοί γνωρίζουν ότι καθημερινά σε όλες τις περιοχές ευθύνης τους ναυλώνονται καΐκια, βάρκες, λάντζες ακόμη και θαλαμηγοί για τις διακομιδές ασθενών.

  • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών και οι έκτακτες λόγω καλοκαιριού και πανδημίας
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιωτικών λιμενικών αρχών σε πλωτά μέσα (ασθενοφόρα, ναυαγοσωστικά, περιπολικά)

Γαρδίκης Νίκος

Δείτε ακόμα...