Πλωτό γεωτρύπανο βγάζει στη Μεσόγειο τον Αύγουστο η Άγκυρα

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνης

Την «έξοδο» του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Μεσόγειο, τον Αύγουστο, ανήγγειλε η Άγκυρα, ενθαρρυμένη από τα παζάρια στο ΝΑΤΟ και την στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γεγονός που κουρελιάζει -και πάλι- το αφήγημα της κυβέρνησης για «ήρεμα νερά» ως αποτέλεσμα της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής.

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» δήλωσε σήμερα ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βρίσκεται τώρα στο λιμάνι της Μερσίνης και είναι έτοιμο για απόπλου. Το πρώτο του ταξίδι, είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιούλη.

Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», φέρει το όνομα του τελευταίου Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ανατράπηκε από το κίνημα των Νεοτούρκων. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Economist», καλεί την Τουρκία «να αποδεχθεί το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», λέγοντας ότι αν γίνει αυτό, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι».

Δείτε ακόμα...