Ποινική δίωξη σε κορυφαία στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας της Σουηδίας για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν

Πόρτ Σουδάν. Λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Πόρτ Σουδάν. Λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα / Πηγή: Bertramz

Δύο κορυφαία στελέχη πετρελαϊκης εταιρείας της Σουηδίας αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη στην πατρίδα τους για συνέργεια στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Σουδάν.

Έπειτα από πολυετή προκαταρκτική έρευνα, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στους δύο υπόπτους οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Όμαρ Ελ Μπασίρ στο Σουδάν μεταξύ του 1999 και του 2003. Φέρονται να είχαν κίνητρο την εξασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας στο νότιο Σουδάν.

Η έρευνα για την υπόθεση διαρκεί έντεκα χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, οι δύο ύποπτοι είχαν «αποφασιστική επιρροή» στη δραστηριότητα της σουηδικής πετρελαϊκής εταιρείας στην αφρικανική χώρα.

Στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών, ζητείται η συντηρητική κατάσχεση ποσού ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ταμεία της εταιρείας. Αυτό, εξηγείται, είναι το καθαρό κέρδος της εταιρείας από την πώληση της θυγατρικής της στο Σουδάν το 2003.

Η εταιρεία, η οποία είχε τότε διακριτικό τίτλο Lundin Oil και σήμερα ονομάζεται Lundin Energy, χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες σε βάρος της.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...