Πολεμική Αεροπορία: Παρέλαβε επίσημα τα δύο πρώτα F-16 Viper

EUROKINISSI

Τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 F-16 που θα εκσυγχρονιστούν παρέλαβε επίσημα σήμερα η Πολεμική Αεροπορία στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Τα δύο Viper προορίζονται για την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι». Υπολογίζεται ότι θα παραληφθούν τουλάχιστον 6 αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, με ορίζοντα την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών το 2027.

Οι εξοπλισμοί αυτοί καμία σχέση δεν έχουν με τη θωράκιση της εθνικής άμυνας, αλλά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν εντός ευρωατλαντικού καταμερισμού για ανάληψη αποστολών σε ό,τι αφορά τον έλεγχο συγκεκριμένων ζωνών και διαύλων από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολίκή Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, χαιρετίζοντας στη σχετική τελετή χθες στην Τανάγρα ήταν αποκαλυπτικός. Παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνις, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «αντανακλά επίσης την ισχυρή βούλησή μας να εξοπλιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις μας με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θωρακίζουν την πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ». «Αυτή η ισχυρή σχέση επισφραγίζεται από τη συνεχή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και τη σύναψη σημαντικών διμερών συμφωνιών, όπως το πρώτο και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της ΜDCA, που υπεγράφησαν το 2019 και το 2020», πρόσθεσε, παραπέμποντας στα κατάπτυστα κείμενα που απλώνουν πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις σε μια σειρά βάσεις στη χώρα, καθιστώντας την αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και βάζοντάς την στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Παρέπεμψε δε στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιουλίου, όπου – όπως είπε – συζήτησαν «τη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής και αμυντικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, τα πολλά περισσότερα που μπορούν να κάνουν μαζί ακόμα», ενώ επεσήμανε ότι η παρουσία του Τσούνις χθες στην Τανάγρα «επιβεβαιώνει ακριβώς το βάθος, αλλά και την προοπτική της διμερούς μας σχέσης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω η Πολεμική Αεροπορία καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις (…) προάγοντας έτσι τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως παρουσίασε την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή σε μια δίνη κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Τσούνις στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε «την ισχυρή δέσμευση του (ελληνικού) υπουργείου Αμυνας στη διμερή μας σχέση» και «το έργο που κάναμε μαζί για να διατηρήσουμε ασφαλείς και τις δύο χώρες μας και να διασφαλίσουμε ότι η συμμαχία μας θα παραμείνει ισχυρή».

Τόνισε άλλωστε ότι «τα ελληνικά F-16 Viper θα ενισχύσουν αμέσως τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ με μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, διασφαλίζοντας ότι η συμμαχία μας μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», χωρίς να αφήνει περιθώριο για… παρεξηγήσεις όσον αφορά το ποιες «ανάγκες» θα καλύψουν τα F-16.

Δείτε ακόμα...