“Πολεμικό ανακοινωθέν το διάγγελμα Μπάιντεν”: Απειλή σε παγκόσμια κλίμακα από τις ΗΠΑ για κλιμάκωση διαρκείας

Με τον ισραηλινό στρατό να σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό και με τη γενίκευση του πολέμου στη Μ. Ανατολή να κρέμεται από μια κλωστή, «πολεμικό ανακοινωθέν» θύμισε το διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αιματοχυσίας.

Με το διάγγελμα τα ξημερώματα της Παρασκευής να αποτελεί ευθεία απειλή σε όλο τον κόσμο, ξεκαθάρισε ότι αφενός οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μακρόχρονη σφαγή στη Μ. Ανατολή και αφετέρου ο λαός θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη χρηματοδότηση τόσο του Ισραήλ όσο και της Ουκρανίας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Με το βλέμμα στραμμένο στους μεγάλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο «ηγετικός ρόλος» των ΗΠΑ εξαρτάται από τις συμμαχίες που μπαίνουν εμπόδιο στις παραπάνω δυνάμεις, εξ ου και θα κλιμακωθούν οι πολεμικές αναμετρήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν, σε Μ. Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία. Σε μία από αυτές τις στιγμές όπου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε, προετοιμάζοντας τόσο τον αμερικανικό λαό όσο και τους λαούς όλου του κόσμου για κλιμάκωση και γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας και Ισραήλ «έξυπνη επένδυση που θα φέρει απόδοση για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές».

Στο ίδιο φόντο υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση της επιτυχίας του Ισραήλ και της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής» και προειδοποίησε ότι μόνο έτσι μπορεί «να καταπολεμηθεί η τρομοκρατική απειλή» και «να μείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο».

Αναδεικνύοντας το ποιος είναι ο «κίνδυνος», ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «η “Χαμάς” και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά και οι δύο θέλουν να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», επικαλούμενος ότι «δηλωμένος σκοπός της ύπαρξης της “Χαμάς” είναι η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και η δολοφονία των Εβραίων».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αν «οι τρομοκράτες» και «οι δικτάτορες» «δεν πληρώνουν το τίμημα», τότε «το κόστος και η απειλή για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται», «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν». Πιο συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι «αν δεν σταματήσουμε την όρεξη του Πούτιν (…) δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία» αλλά θα συνεχίσει στην Πολωνία, στην Εσθονία, στη Λετονία και τη Λιθουανία, που «όλοι τους είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» και επομένως αν η Ρωσία τούς επιτεθεί «θα έχουμε κάτι που δεν επιδιώκουμε», δηλαδή «αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν εναντίον της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε εξάλλου ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει στραφεί στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για να αγοράσει επιθετικά drones και πυρομαχικά, ενώ υπενθύμισε πως το Ιράν «υποστηρίζει τη Ρωσία στην Ουκρανία και υποστηρίζει τη “Χαμάς” και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή».

Με βάση τα παραπάνω, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» στρατιωτικά πακέτα για την Ουκρανία (60 δισ. δολάρια) και το Ισραήλ (14 δισ. δολάρια), αλλά και 7 δισ. δολάρια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει ακόμη 14 δισ. για την «ασφάλεια» των συνόρων με το Μεξικό.

Η κυβέρνηση των Δημοκρατικών αποφάσισε μάλιστα να συνδέσει στο ίδιο πακέτο την υποστήριξη στο Ισραήλ με αυτή στην Ουκρανία, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση ορισμένων Ρεπουμπλικάνων που εκφράζουν αμφιβολίες για τους όρους της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ενώ στο διάγγελμά του ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι δύο γεωπολιτικές συγκρούσεις συνδέονται.

Στην ίδια προσπάθεια εξασφάλισης συναίνεσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε και σε έναν έμμεσο εκβιασμό του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ στέλνουν εξοπλισμό στην Ουκρανία εν μέρει από τα αποθέματά τους και «χρησιμοποιούμε τα χρήματα που διατίθενται από το Κογκρέσο για να αναπληρώσουμε τα δικά μας αποθέματα με νέο εξοπλισμό».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλου έθνους», κατέληξε ο Μπάιντεν, καλώντας μέρος των Ρεπουμπλικάνων να συνταχθεί με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι οριακά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου μια ομάδα καθαίρεσε τον πρόεδρο, Κ. Μακάρθι, στην αρχή του μήνα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πλειοψηφία για εκλογή νέου προέδρου. Καμία νομοθεσία δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο δεν έχει μόνιμο πρόεδρο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...