Πολεμικό Ναυτικό: Και τώρα… νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για τον ελληνικό Στόλο

Σχέδιο Γαλλικής φρεγάτας Belhara
Σχέδιο Γαλλικής φρεγάτας Belhara

Η συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale, αποτελεί πλέον Νόμο του ελληνικού Κράτους και απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας.

Πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών αυτών των νέων εξοπλισμών που εντάσσονται στην υπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών αναγκών-σχεδίων και οχι του λαού της χώρας μας, νέα εξοπλιστικά προγράμματα ετοιμάζονται. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έσπευσε να διαμηνύσει από το βήμα της Βουλής, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενη πολεμική βιομηχανία και χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι -και γιατί να μην είναι οι πολεμικές βιομηχανίες άλλωστε- από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα, και την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας φέρνει στην Αθήνα νέα πρόταση για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belha@arra.

Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, η Γαλλίδα υπουργός έρχεται στην Αθήνα για να υπογράψει τη συμφωνία για τα Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι προτείνουν τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belhara έναντι 3,5 δις χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική από τους Έλληνες επιτελείς.

Αυτό που είναι ακόμη αδιευκρίνιστο είναι η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...