Πολεμικό Ναυτικό: Στην υπηρεσία των Νατοϊκών ενάντια στη Ρωσία

Νατοϊκή άσκηση NEPTUNE STRIKE - 22 στην Αδριατική με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή άσκηση NEPTUNE STRIKE – 22 στην Αδριατική με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού – Φλεβάρης 2022

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι υπηρεσίες που παρέχει το Πολεμικό Ναυτικό στον ευρωατλαντικό άξονα, στο πλαίσιο της όξυνσης της κόντρας με Ρωσία, Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

CLEMENCEAU 22 και NEPTUNE STRIKE – 22

Ενδεικτικά, την Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» στη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο συμμετείχε στη Δύναμη «French Carrier Strike Group» (FR CSG) του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 22», που είναι ενταγμένη στην «CHAMMAL», γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Ιράκ και Συρία, σκέλος της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «INHERENT RESOLVE», «στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του “Ισλαμικού Κράτους” στη Μέση Ανατολή», όπως διατείνονται οι ίδιοι οι Γάλλοι.

Μεσόγειος Θάλασσα - Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75) και η αρμάδα του (Strike Group) / Δεκέμβριος 2021
Φώτο Αρχείου / Μεσόγειος Θάλασσα – Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75) και η αρμάδα του (Strike Group) / Δεκέμβριος 2021 / Πηγή: U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Bela Chambers

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και μετά την ένταξη της «ΑΔΡΙΑΣ» στην FR CSG, πραγματοποιήθηκε συνένωση της Δύναμης στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής με τη Δύναμη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «USS HARRY S. TRUMAN», το οποίο προηγουμένως συμμετείχε στη ΝΑΤΟική δραστηριότητα στη Μεσόγειο με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE – 22» (οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετείχαν και εκεί με το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, 7 μαχητικά αεροσκάφη «F-16», 2 «F-4» και 1 ιπτάμενο ραντάρ, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ – Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας στην Πάρνηθα), καθώς και με τη Δύναμη του ιταλικού αεροπλανοφόρου «CAVOUR», «με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητάς τους σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης», όπως αναφέρεται από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τις σκοπιμότητες αυτής της πολεμικής προπαρασκευής.

Επιπλέον, Δευτέρα και Τρίτη και κατά την εξέλιξη της επιχείρησης «CLEMENCEAU 22», εκτελέστηκαν: Συνεκπαίδευση νοτίως της Κρήτης με τη συμμετοχή του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» σε αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής ΚΑΡΑΒΙΑ από μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» του «CHARLES DE GAULLE» με κατάδειξη από 2 ελληνικά μαχητικά «F-4».

Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (Marine Nationale)
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (Marine Nationale) / Πηγή: ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Ανάλογη συμμετοχή στην αρμάδα του και συνεκπαιδεύσεις αναμένονται και όταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο ολοκληρώνοντας την ανάπτυξή του στην Ανατ. Μεσόγειο πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς Γαλλία.

«Η συμμετοχή στην επιχείρηση “CLEMENCEAU 22” εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης “Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια” μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας», τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, αναφερόμενο στην επικίνδυνη επιθετική Συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως στο άρθρο 18 η Συμφωνία ρητά προβλέπει τη «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ» καθώς και «κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί ελληνικών ή γαλλικών κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Δείτε ακόμα...