Πολωνία: Παίρνει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Gazprom στο πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Yamal

Πηγή: wikipedia

Η Βαρσοβία έθεσε υπό τον έλεγχό της τη συμμετοχή του ρωσικού ομίλου Gazprom στην εταιρία EuRoPol Gaz, η οποία διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Yamal, προκειμένου «να εγγυηθεί την ασφάλεια των ζωτικής σημασίας υποδομών» της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Πολωνία θα πάρει υπό τον έλεγχό της τα πολωνικά περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Gazprom, γράφει σήμερα η εφημερίδα Rzeczpospolita. Η Gazprom ήλεγχε το 48% της εταιρίας αυτής, έναντι 52% που κατείχε το πολωνικό κράτος.

Το μέτρο αυτό, που λήφθηκε έπειτα από αίτημα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ABW, αντικατασκοπεία), είναι «αναγκαίο για την καλή λειτουργία του EuRoPol Gaz, συγκεκριμένα για να αποτραπεί μια αδυναμία λήψης αποφάσεων της εταιρίας αυτής και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ζωτικής σημασίας υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου», διευκρινίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Βαλντέμαρ Μπούντα σε ανακοίνωση.

Η απόφαση «χρησιμεύει στη βελτίωση της ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας της Πολωνίας, κυρίως τώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειες του (Βλαντίμιρ) Πούτιν που έχουν σκοπό την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο η Πολωνία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom και ανακοίνωσε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία θα παγώσουν.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Yamal-Europe, που άνοιξε το 1994, συνδέει την πόλη Τορζόκ (Torjok), στην κεντρική Ρωσία, μέσω της Πολωνίας, με τη Γερμανία, που εκτείνεται σε πάνω από 2.000 χλμ. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο αγωγός αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους φορείς εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...