Πολωνία: Παρέλαβε την πρώτη συστοιχία πυραύλων HIMARS και θα τους αναπτύξει στα σύνορα με τη Ρωσία

Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ

Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη συστοιχία αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων HIMARS, και η Βαρσοβία σχεδιάζει να αναπτύξει αυτό το αμερικανικής κατασκευής οπλικό σύστημα στη μεθόριο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός ’Αμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Αυτό το όπλο θα αναπτυχθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μας (…), η αποστολή του θα είναι να αποτρέψει τον επιτιθέμενο», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Μπλάστσακ.

Τον Μάρτιο, το πολωνικό υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτά τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική μονάδα με βάση το Όλζτιν, σε απόσταση περίπου 80 χλμ από τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, τα HIMARS «θα ενισχύσουν τον πολωνικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην ανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ)».

Η Πολωνία αγόρασε 20 HIMARS το 2019 και τώρα λαμβάνει την πρώτη παράδοση αυτών των συστημάτων. Η Βαρσοβία έχει αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτά τα όπλα.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση σχεδόν 500 εκτοξευτών πυραύλων στην Πολωνία. Αυτοί θα μεταφερθούν στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο Μπλάστσακ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...