Πομπέο: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Πομπέο - Τσαβουσογλου 16/8/2020
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση Πομπέο – Τσαβουσογλου 16/8/2020 / Πηγή: Twitter@SecPompeo

Με ζητούμενο τη «διατλαντική ενότητα» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στη συνάντηση ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Πομπέο αναφέρθηκε στις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. 
Επίσης χαρακτήρισε ως«δώρο προς τη Ρωσία» από έναν νατοϊκό σύμμαχο την απόκτηση από την Τουρκία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να επανεκκινήσει ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Μόνος τίμιος διαμεσολαβητής η Γερμανία

Απαντώντας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Για τη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας». 

Κατέληξε την παρέμβασή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...