Πόρισμα Αρείου Πάγου: Βγάζει «λάδι» τις κρατικές υπηρεσίες για τις παράνομες και τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις

Άρειος Πάγος
Πηγή: Eurokinissi

Καμία εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας δεν… βλέπει ο Άρειος Πάγος, στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, ολοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από δύο περίπου έτη.

Η εισαγγελέας, αφού απαριθμεί τα πρόσωπα που εξετάστηκαν και την πορεία των ερευνών, περνάει στο «ψητό», υποστηρίζοντας πως «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό “Predator” ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και γενικότερα της ΕΛ.ΑΣ. (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού». 

Για τους μόνους που προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό, για την κίνηση ποινικής δίωξης, είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιρειών. Αφορούν «αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ.», αλλά οι πράξεις αυτές τιμωρούνται  σε βαθμό πλημμελήματος «λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο Ποινικό Κώδικα», σύμφωνα με την Γ. Αδειλίνη.

Η έρευνα του Αρείου Πάγου βγάζει επίσης «λάδι» την ΕΥΠ και την αρμόδια εισαγγελέα για τις λεγόμενες νόμιμες συνακροάσεις, επικαλούμενη το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνει τη δυνατότητα για αθρόες παρακολουθήσεις. 

«Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γ. Αδειλίνη. Υπογραμμίζεται ακόμη πως η σχετική πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 2225/1994, «διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις» μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ «είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται εξάλλου ότι «για την ανωτέρω εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων». 

Δείτε ακόμα...