Poseidon’s Rage ’22: Μοναδικό κριτήριο η «συνοχή του ΝΑΤΟ» στις επικίνδυνες διευθετήσεις

Από την Δευτέρα 11 έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία "POSEIDON'S RAGE 22", σε διάφορες περιοχές της Χώρας
Φώτο Αρχείου / Από την Δευτέρα 11 έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία “POSEIDON’S RAGE 22”, σε διάφορες περιοχές της Χώρας / ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Στην Κρήτη έγινε φιέστα για το πέρας της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Poseidon’s Rage ’22», στο πλαίσιο της οποίας μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους. Υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ αξιοποίησαν την ευκαιρία για να προπαγανδίσουν τις επόμενες επικίνδυνες διευθετήσεις με μοναδικό κριτήριο τη «συνοχή του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική τους συνεργασία» μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, με την οποία, όπως είπε, προσέθεσαν, για χρήση από τους Αμερικανούς, και «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα». «Και πρέπει να πω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο στη στρατηγική μας προνοητικότητα», επισήμανε, τονίζοντας ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει σημαντικό σημείο εισόδου για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και σημαντικός ενεργειακός κόμβος», πάνω στις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Μπροστά, εξάλλου, στις δρομολογούμενες διευθετήσεις, τόνισε ότι «η ιστορικά ταραγμένη περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει άλλες προκλητικές, επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».

Επ’ αυτού παρέπεμψε σε αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες και σχήματα που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια, όπως οι Συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ή το σχήμα «3+1» με Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ, έχοντάς τα οδηγό και για τις επόμενες επικίνδυνες διευθετήσεις, που αναζητούν με την Αγκυρα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υφυπουργός Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας την «αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας» «ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο». Χαρακτήρισε άλλωστε Ελλάδα και ΗΠΑ «διαχρονικούς σύμμαχους» και την Κρήτη «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», από όπου οι δύο κυβερνήσεις «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Πρέσβης των ΗΠΑ: «Η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική»

"POSEIDON'S RAGE 22"
Διακλαδική άσκηση “POSEIDON’S RAGE 22” (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Δηλώσεις στην Κρήτη έκανε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, τον οποίο φρόντισαν να ξεναγήσουν τόσο στην 115 Πτέρυγα Μάχης όσο και (επ’ ευκαιρία του ελλιμενισμού εκεί δύο πλοίων της αμερικανικής Ακτοφυλακής) στο περιλάλητο κρηπίδωμα Κ14 της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, προβλήτα μήκους 300 μέτρων, η μοναδική όπου μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο στην Ανατ. Μεσόγειο. Τον πήγαν και στο γειτονικό ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, όπου γίνονται εκπαιδεύσεις σε αντικείμενα όπως νηοψίες κ.λπ. Μια «γύρα» που στόχο είχε, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, να του δείξουν τι μπορεί να προσφέρει η ντόπια αστική τάξη στους Αμερικανούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, και να τους πείσουν να ρίξουν επιπλέον κονδύλια στις τέτοιες υποδομές, αναβαθμίζοντάς τες, ώστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παίξουν από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού δερβέναγα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσούνις δήλωσε «τόσο χαρούμενος που η συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο». Ενώ επέμεινε ότι «η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Είναι μόλις η όγδοη χώρα στην Ευρώπη που θα το κάνει και θα δείτε μία ενίσχυση στην αποτροπή, θα δείτε μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα και αμυντική συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ».

Δείτε ακόμα...