Πότε θα τελειώσει αυτό; Και πώς θα το ξέρουμε;

Μικροβιολογικό εργαστήριο- Τεστ

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι πανδημίες έχουν συνήθως δύο τύπους καταλήξεων: την ιατρική, που διαπιστώνεται όταν η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων και θανάτου πέφτουν κατακόρυφα και την κοινωνική, όταν η επιδημία του φόβου για τη νόσο εξαφανίζεται.

Μεταξύ των ασθενειών που έχουν επιτύχει ιατρικό τέλος είναι η ευλογιά, η οποία έχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που παρέχει δια βίου προστασία. Επίσης η βουβωνική πανώλη που χτύπησε αρκετές φορές τα τελευταία 2.000 χρόνια, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και αλλάζοντας την πορεία της ιστορίας, αλλά οι περιπτώσεις είναι πλέον σπάνιες.

Ένα τέλος μπορεί επίσης να συμβεί όχι επειδή μια ασθένεια έχει νικηθεί, αλλά επειδή οι άνθρωποι κουράζονται από τον τρόπο πανικού και μαθαίνουν να ζουν με αυτήν την  ασθένεια.

«Όταν οι άνθρωποι ρωτούν, “Πότε θα τελειώσει αυτό;” αναφέρονται στο κοινωνικό τέλος», δήλωσε ο Δρ Jeremy Greene, Ιστορικός της Ιατρικής στο Johns Hopkins.

Η γρίπη του 1918 σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με θύματα νεαρά έως μεσήλικα άτομα, άφησε στο πέρασμά της ορφανά παιδιά, προκαλώντας φτώχεια και δυστυχία, προκαλώντας απώλειες στα στρατεύματα μέσα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού σάρωσε τον κόσμο, εξελίχθηκε σε μια παραλλαγή της πιο καλοήθους εποχικής γρίπης. Τελείωσε, επίσης, κοινωνικά. Οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι για μια νέα αρχή, μια νέα εποχή και πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη της ασθένειας και του πολέμου.

Αυτός ο ιός κυκλοφορεί ακόμα ως εποχική γρίπη, αλλά την αρχική καταστροφική του πορεία σπάνια ο κόσμος τη θυμάται. Μέχρι πρόσφατα η γρίπη του 1918 είχε ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Μια πιθανότητα με την πανδημία Covid-19, λένε οι ιστορικοί, είναι ότι θα μπορούσε να τελειώσει κοινωνικά πριν τελειώσει ιατρικά. Οι άνθρωποι μπορεί να κουραστούν τόσο πολύ  από τους περιορισμούς που να  δηλώσουν ότι η  πανδημία έληξε, ακόμη και όταν ο ιός συνεχίζει να σιγοκαίει στον πληθυσμό και πριν βρεθεί ένα εμβόλιο ή μία αποτελεσματική θεραπεία.

Όπως λέει και η Ντόρα Βάργκα, Ιστορικος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Για ποιον τελειώνει η επιδημία και ποιος το  λέει;»

Πληροφορίες από www.nytimes.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...