ΠΟΥ: Δεν θα επιτευχθεί το 2021 συλλογική ανοσία κατά της Covid-19

ΠΟΥ - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία, μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για την Covid-19 σε πολλές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021», είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Όμως, τα εμβόλια που αποτελούν σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, δεν αξιοποιούνται πλήρως για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η προμήθειά τους αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ, Η παγκόσμια προσφορά εμβολίων Covid-19 είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που απαιτείται έως τουλάχιστον το 2024, λόγω περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας, αλλά και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών που συσσωρεύουν δόσεις από διάφορες εταιρείες και έχουν ήδη δεσμεύσει περισσότερες από 3,7 δισ. δόσεις, με διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη για τουλάχιστον άλλα 5 δισ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου πως υπάρχει «ξεκάθαρο πρόβλημα» που χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν παραλάβει ακόμη εμβόλια. «Οι πλούσιες χώρες έχουν την πλειοψηφία των προμηθειών», τόνισε. Και παρότρυνε κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να κάνουν διμερείς συμφωνίες σε βάρος του μηχανισμού COVAX, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, του οποίου ηγείται ο ΠΟΥ, για τη χορήγηση εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...