ΠΟΥ: Εκφράζει φόβους για 700.000 επιπλέον νεκρούς στην Ευρώπη μέχρι την άνοιξη

βέλγιο κορονοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την «επίδραση» της επιδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εξηγεί ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα», της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας. Με βάση τα δεδομένα του ΠΟΥ, οι θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό έχουν υπερδιπλασιασθεί από τα τέλη Σεπτέμβρη, περνώντας από τους 2.100 την ημέρα στους 4.200 την ημέρα.

«Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις», υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε και κάλεσε να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο συν», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% την επίπτωση της ασθένειας. Μια γενίκευση της χρήσης της μέχρι 95% θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 160.000 θάνατοι από σήμερα μέχρι την 1η Μάρτη.

Οι πολιτικές «κόστους – οφέλους», που ακολουθούνται απαρέγκλιτα στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει τα δημόσια συστήματα Υγείας «στο κόκκινο» και την υγεία των λαών να είναι διαρκώς υπό κίνδυνο. Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ακόμα και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη υπάρχει παντελής έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και μείωσης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ απουσιάζει ο συστηματικός και έγκαιρος επιδημιολογικός έλεγχος (δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους από εξειδικευμένα συνεργεία κ.ά.). Τα νοσοκομεία παραμένουν σμπαραλιασμένα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καλούνται να κάνουν διαλογή, δηλαδή να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Η απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος ολοκληρωμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την απουσία ενημέρωσης έχει ως αποτέλεσμα να σέρνονται οι εμβολιασμοί, οι οποίοι περισσότερο ως άλλοθι για να μη ληφθούν άλλα μέτρα προστασίας χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις παρά ως ένα απαραίτητο επιστημονικό όπλο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...