ΠΟΥ: Λυπηρό να συσσωρεύουν εμβόλια οι πλούσιες χώρες

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων πιο υγιών ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, μπροστά από εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και ηλικιωμένους σε άλλες χώρες», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,

Ο ίδιος επέκρινε πλούσιες χώρες για συσσώρευση εμβολίων και σημείωσε ότι η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε όλον τον κόσμο αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες. Η αύξηση αυτή είναι «απογοητευτική αλλά δεν εκπλήσσει», είπε, παροτρύνοντας τις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού.

Σημείωσε πως χώρες σπεύδουν να χαλαρώσουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα, στοιχηματίζοντας στα εμβόλια για το τέλος της πανδημίας της Covid-19.

«Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης», δήλωσε ο Τέντρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...