ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός»ο κίνδυνος από το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον»

βέλγιο κορονοϊός

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ κάλεσε τα 194 μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Καθώς τα συστήματα υγείας και οι λαοί παραμένουν αθωράκιστα, επιβεβαιώνονται ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά οι μεγάλοι κίνδυνοι από την τεράστια διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς – απόρροια της εμπορευματοποίησης των εμβολίων και της υποταγής τους σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς – αφού ακριβώς σε αυτό το έδαφος πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Πέραν την Μποτσουάνα και της Νότιας Αφρικής που εντοπίστηκε αρχικά η παραλλαγή, μέσα σε λίγες μέρες αυξάνονται κατακόρυφα οι χώρες στις οποίες εντοπίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μεταξύ άλλων κρούσματα εντοπίστηκαν σε Αυστραλία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Τσεχία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδά, Ισπανία, Σουηδία και πιθανώς σε Γαλλία και Ελβετία.

Ειδικά για την Ιταλία μάλιστα, αναφέρεται ότι το πρώτο εντοπισμένο κρούσμα της Ομικρον έφτασε στη χώρα από τη Μοζαμβίκη πριν από περισσότερες από δύο βδομάδες και μετακινούνταν για μέρες πριν τη διάγνωσή του, καθώς είχε αρχικό αρνητικό μοριακό τεστ.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, μακριά από τα αναγκαία ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λαών, πλήθος κυβερνήσεων επέβαλλαν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ελέγχους, ενώ Ιαπωνία και Ισραήλ ανακοίνωσαν πλήρη απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ξένους επισκέπτες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...