Πούτιν: Ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη «New Start» για τα πυρηνικά όπλα

ΡΩΣΙΑ - ΠΟΥΤΙΝ

Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο και συνολικά, αποτυπώνει η ομιλία του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώπιον των δύο Σωμάτων του Ρωσικού Κοινοβουλίου.

Βασικό σημείο στην ομιλία του αποτέλεσε το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, καθώς ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη «New Start» που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Επαναλαμβάνω: Δεν αποχωρεί από τη συνθήκη, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της. Αλλά πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση, πρέπει να καταλάβουμε μόνοι μας τι ισχυρίζονται ακόμη χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία και πώς θα λάβουμε υπόψη τα στρατηγικά τους οπλοστάσια, δηλαδή το συνδυασμένο δυναμικό κρούσης της συμμαχίας τους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλ. Πούτιν είπε ότι το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία «να επιστρέψει στην εφαρμογή» της Συνθήκης «START», συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πυρηνικής άμυνας. «Λοιπόν, δεν ξέρω καν πώς να το ονομάσω – είναι ένα είδος θεάτρου παραλογισμού. Γνωρίζουμε ότι η Δύση εμπλέκεται άμεσα στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να χτυπήσει τις στρατηγικές αεροπορικές μας βάσεις και τώρα θέλουν επίσης να επιθεωρήσουν τις αμυντικές μας εγκαταστάσεις. Στις τωρινές συνθήκες, η σημερινή αντιπαράθεση ακούγεται σαν κάποιου είδους ανοησία», τόνισε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ότι σχεδιάζει δοκιμές πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει απάντηση. «Σε αυτήν την κατάσταση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Rosatom πρέπει να διασφαλίσουν την ετοιμότητα για δοκιμή ρωσικών πυρηνικών όπλων. Φυσικά, δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε αυτό, αλλά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μια δοκιμή, τότε θα το κάνουμε», ανέφερε.

Η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεση στην Ουκρανία

Κατά την ετήσια ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις καθυστερήσεις, αλλά και τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Θα ρυθμίσουμε βήμα – βήμα, προσεκτικά και μεθοδικά, τους στόχους που βρίσκονται μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το NATO ότι πυροδότησαν τη σύγκρουση, έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να νικήσουν τη Ρωσία.

Η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία, ισχυρίστηκε. «Η Δύση ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο», ανέφερε ο Πούτιν, λέγοντας ότι η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να «τελειώσει» με τη Ρωσία.

Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία, τόνισε στη συνέχεια. «Η ευθύνη για την πυροδότηση της ουκρανικής σύγκρουσης και τα θύματά της (…) ανήκει τελείως στις δυτικές ελίτ», είπε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για υποστήριξη των νεοναζιστικών δυνάμεων, για να παγιωθεί στην Ουκρανία ένα αντιρωσικό κράτος. Παράλληλα, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της, ισχυριζόμενος ότι η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

Σε αναφορά του στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, έκρινε ότι οι Δυτικοί «δεν έχουν καταφέρει τίποτα και δεν θα καταφέρουν τίποτα», καθώς η ρωσική οικονομία αντιστέκεται καλύτερα από αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί. «Εξασφαλίσαμε τη σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης, προστατεύσαμε τους πολίτες», ισχυρίστηκε, λέγοντας ότι η Δύση απέτυχε «να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία μας».

«Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς: Η καταστροφή οικογενειών, πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων, η διαστροφή και η κακοποίηση παιδιών ως και η παιδοφιλία εμφανίζονται σαν να είναι ο κανόνας (…). Και οι ιερείς υποχρεούνται να ευλογούν τους γάμους ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...