Πούτιν: «Η σύγκρουση Παλαιστινίων – Ισραηλινών θίγει ευθέως τα συμφέροντα ασφαλείας μας»

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους συνομιλητές του να τοποθετηθούν σχετικά με το πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και δίνοντας τον τόνο για το πώς προσεγγίζει η Ρωσία τις εξελίξεις σημείωσε ότι «εννοώ τη σύγκρουση Παλαιστινίων – Ισραηλινών, που οξύνθηκε και συμβαίνει σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας και ευθέως θίγει τα συμφέροντα ασφάλειάς μας».

Ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρότασή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οι εταίροι του «μεσανατολικού κουαρτέτου» (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) και θα συζητήσουν αργότερα σήμερα την όξυνση της κατάστασης μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Η εκπρόσωπός του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του κουαρτέτου διεθνών μεσολαβητών για τη μεσανατολική διευθέτηση, «συνεχίζει να επιδιώκει μια συνολική και σταθερή διευθέτηση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», τα οποία «προβλέπουν τη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, τα οποία θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια».

Κατά την Μ. Ζαχάροβα «η Μόσχα καταδικάζει τις επιθέσεις σε αμάχους πολίτες, ανεξαρτήτως της εθνικότητας και του δόγματός τους, τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης του status-quo των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ και υπέρ της διακοπής της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», γι’ αυτό και συνομιλεί με μια σειρά περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους στις εξελίξεις παίκτες.

«Παραδοσιακός μεσολαβητής»

Η ρωσική κυβέρνηση συνομιλεί και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν συνομίλησε με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Αλόν Ουσπίζ και πριν λίγες ημέρες ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μ.Ανατολή και Β.Αφρική και αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο του ΠΓ της Χαμάς Μουσά Αμπού Μαρζάκ.

Η Ρωσία είναι παραδοσιακός μεσολαβητής στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης «και το πιο σημαντικό τώρα, είναι με κάθε τίμημα να σταματήσει η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, γιατί σκοτώνονται άμαχοι και από τις δύο πλευρές», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής ‘Ανω Βουλής Κονσταντίν Κοσατσόφ, ο οποίος σημείωσε ότι «η κοινή αποστολή της διεθνούς κοινότητας έγκειται όχι στο να υποστηριχθεί κάποια από τις πλευρές, αλλά επειγόντως να ενεργοποιηθούν οι σχετικοί διεθνείς μηχανισμοί».

«Δεν είναι πολύ κατανοητή η θέση των ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τον Κ. Κοσατσόφ «δεν είναι πολύ κατανοητή η θέση των ΗΠΑ, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη απόφασης για το ζήτημα, μπλοκάροντας μόνες τους τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και την υιοθέτηση κοινής δήλωσης με έκκληση για αποκλιμάκωση, πράγμα, που ήδη συζητήθηκε σε δύο κλειστές συνεδριάσεις» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξετάζουμε τις ενέργειες των μερών ξεχωριστά, χωρίς την προϊστορία τους και εκτός πλαισίου, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μην είμαστε αντικειμενικοί. Στην δεδομένη περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις διαδηλώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στις αρχές Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο τέμενος Αλ ‘Ακσα στο Όρος του Ναού, όπου εξαιτίας της έξωσης αραβικών οικογενειών ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του αραβικού πληθυσμού και της ισραηλινής αστυνομίας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (‘Ανω Βουλή), όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Δείτε ακόμα...