Πούτιν: Νόμιμες οι εκλογές στη Λευκορωσία

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε, το Σάββατο (29/08), ως «νόμιμες» τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Λευκορωσία, στις 9 Αυγούστου, και έκτοτε έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Λευκορωσία έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις εναντίον του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Λουκασένκο εξασφάλισε ισχυρή νίκη, λαμβάνοντας πάνω από το 80% των ψήφων. Η Αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν νοθευμένα, με χιλιάδες υποστηρικτές της να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας νέες εκλογές.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η Ε.Ε. αρνείται να δεχτεί τη νίκη του Λουκασένκο και εξετάζει πιθανές κυρώσεις εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

“Οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στη Λευκορωσία (…) θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεθνοποίηση αυτού του θέματος και “το χειρότερο είναι η ρωσική επέμβαση”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, “δεν θέλουμε να έχουμε την επανάληψη αυτού που συνέβη στην Ουκρανία”, επέμεινε ο Μακρόν.

Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι η Ρωσία είχε σχηματίσει μονάδα από αξιωματικούς για να βοηθήσει τη Λευκορωσία σε περίπτωση που χρειαζόταν βοήθεια.

«Δημιουργήσαμε τη μονάδα μαζί του (με τον Ρώσο Πρόεδρο). Κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν έχει περάσει τα σύνορά μας. Το χειριζόμαστε οι ίδιοι» δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πρόσθεσε ότι το Μινσκ και η Μόσχα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κοινές δυνάμεις εάν υπήρχε οποιαδήποτε απειλή στα δυτικά σύνορα του κράτους της Ένωσης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...