Περιοδεία στον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ελληνικό

Περιοδεία στον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ελληνικό πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 16 Ιούλη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέξη Ματή στέλεχος του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε κι ο Δημήτρης Μερκούρης, δημοτικός σύμβουλος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανής η έλλειψη προσωπικού. Όπως ενημερώθηκε το κλιμάκιο, το προηγούμενο βράδυ, μεγάλος αριθμός του δυναμικού του 8ου ΠΣ αναχώρησε με πλοία για να πάει στη Σάμο προκειμένου να συνδράμει στη μεγάλη φωτιά που καταστρέφει άλλον έναν πνεύμονα πρασίνου στο νησί.

Μοιραία η συζήτηση στράφηκε γύρω από την έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στο σταθμό εξέφρασαν τον φόβο, πώς θα αντιμετωπίσουν κάποιο μεγάλο συμβάν τώρα που λείπουν οι συνάδελφοί τους. Η αποψίλωση στο προσωπικό έχει ως συνέπεια να έχει συσσωρευθεί τεράστιος αριθμός ρεπό και αδειών που είναι άγνωστο αν και πότε θα τα πάρουν. Η κούραση συσσωρεύεται, η ψυχολογική πίεση βαραίνει.

Μετά την ψήφιση του εκτρωματικού νόμου 4662/20 η ζωή των πυροσβεστών και των οικογενειών τους έχει γίνει ακόμα δυσκολότερη. Ήταν ξεκάθαρο από τη συζήτηση πως στη συνείδηση των πυροσβεστών η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι καταδικασμένη. Οι ελλείψεις στα μέσα ασφαλείας, ο κακοσυντηρημένος στόλος των οχημάτων, τα ατέλειωτα ωράρια, η απλήρωτη εργασία, οι μεταθέσεις και το κυνήγι των μορίων αυξάνουν την οργή των εργαζομένων.

Κάθετη αντίρρηση εκφράστηκε για την ένταξη του ΠΣ στα σώματα ασφαλείας και για τη χρήση του ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τη νεολαία (πχ. σπάσιμο λουκέτων στις καταλήψεις των μαθητών στα σχολεία, Χίος κ.α.).

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει το ζήτημα του εμβολιασμού, τη στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την υγειονομική προστασία του λαού και που δημιουργεί συγχύσεις μέσα από αντιφατικές δηλώσεις και μέτρα: επιβάλει στην εστίαση τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων όταν στα ΜΜΜ, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στον τουρισμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε βόλτα… Ο πρόσφατος τραγικός θάνατος του 43χρονου πυροσβέστη στη Χίο αποτυπώνει πλήρως την πραγματική εικόνα: ο ταλαιπωρημένος, κουρασμένος από την εντατικοποίηση πυροσβέστης που λύγισε η καρδία του από τη μία και το θεόγυμνο σύστημα Υγείας από την άλλη, που δεν έχει ούτε οδηγό για ασθενοφόρο!

Τέλος, κοινή αποδοχή ήταν πως η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της γης είναι το προσάναμμα των μεγάλων καταστροφών στα δάση της χώρας μας και όχι μόνο σ’ αυτά -το σπίρτο είναι η λογική κόστους – οφέλους της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων που την υιοθετούν. Κανείς δεν είναι αφελής. Όλοι βλέπουν ότι στα αποκαΐδια της μιας χρονιάς ξεπηδάνε ανεμογεννήτριες και τουριστικές μονάδες την επόμενη.

Το ζήτημα που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι πώς η οργή και η αγανάκτηση θα γίνει δύναμη μέσα από την οργανωμένη πάλη, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την συνδικαλιστική πλειοψηφία που βάζει πλάτες για την υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών. Είναι άμεση ανάγκη να σπάσει ο φόβος και ο εφησυχασμός, να μαζικοποιηθεί ο αγώνας με τις ταξικές δυνάμεις και την ΕΑΚΠ στο κίνημα και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ που είναι ο μόνος εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων.

Δείτε ακόμα...