«Πράσινη» μετάβαση και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οι πραγματικές αιτίες της ακρίβειας

Τις πραγματικές αιτίες του κύματος ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, ταυτόχρονα με τις ευθύνες των άλλων κομμάτων, ανέδειξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και την τροπολογία με «μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Όπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση,» με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να ακολουθούν κατά γράμμα αυτή την πολιτική, με τα τέλη ρύπων, το χρηματιστήριο ενέργειας, το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η άλλη όψη του νομίσματος της ακρίβειας προέρχεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι οποίοι οδήγησαν στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, οδήγησαν στην εισβολή της Ρωσίας που εκτόξευσε παραπάνω τις τιμές.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ξανά τις ευθύνες των αστικών κομμάτων, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις προετοίμασαν το έδαφος για τον πόλεμο με τις ομόφωνες αποφάσεις στο ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας. Επισήμανε ότι η χώρα μας εμπλέκεται ενεργητικά στον πόλεμο που θύμα έχει τον λαό της Ουκρανίας και τους υπόλοιπους λαούς, καθώς τα αστικά κόμματα έχουν αποδεχθεί την γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης που έχει μόνιμο θύμα τον λαό, ο οποίος  πληρώνει για τις κούρσες των νέων εξοπλιστικών. Όπως υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών αυτών είναι η ακρίβεια που ματώνει τον λαό και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ, με την παρότρυνση των ΗΠΑ, μιλάει για απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο και αντικατάσταση με LNG, αμερικανικών συμφερόντων που είναι πολύ πιο ακριβό και θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο λόγω της ζήτησης, με τους Έλληνες εφοπλιστές να τρίβουν τα χέρια τους που θα αναλάβουν την μεταφορά του.

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση καθώς σε αυτές τις συνθήκες προχωρά στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» και επενδύσεις στις ΑΠΕ, με «λαγό» το κόμμα του Βαρουφάκη, που διαφημίζει τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, για να δεχθεί ο λαός την «πράσινη μετάβαση»/

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «πράσινη μετάβαση» σημαίνει διέξοδος για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, ακριβές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, μεγέθυνση της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναδιανομή από τους λιγότερος φτωχούς στους εξαθλιωμένους. Αυτό κάνει άλλωστε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η πηγή χρηματοδότησής του είναι από την αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι οι στόχοι που θα βάλει το εργατικό κίνημα, πρέπει να συγκρούονται με τις αιτίες και τις πολιτικές της ακρίβειας. Τέτοιοι στόχοι είναι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των τελών ρύπων, του χρηματιστηρίου ενέργειας, των ειδικών φόρων, καθώς και η κατάργηση των αντεργατικών νόμων Αχτσιόγλου-Βρούτση και Χατζηδάκη.

Γιατί όπως είπε, δεν μπορεί να αντέχει η οικονομία τα εξοπλιστικά και τις επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους και να μην αντέχει μέτρα για την ανακούφιση του λαού. Αυτό συμβαίνει γιατί στο επίκεντρό της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων, είναι πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Για να γίνει η κάλυψη των λαϊκών αναγκών ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας, χρειάζεται να αλλάξει χέρια η εξουσία, να τσακιστεί το αστικό κράτος, να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός, είπε. Γι’ αυτό, κάλεσε σε μέτωπο ρήξης και ανατροπής απέναντι στη μιζέρια του καπιταλιστικού συστήματος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...