Πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Την ώρα που οι Αφγανοί πρόσφυγες στη χώρα μας περνάνε από το «κόσκινο» του ποσοστιαίου χαρακτηρισμού της προσφυγικής τους ιδιότητας, όπως έχει επιβάλλει η ΕΕ, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με την συνθήκη του Δουβλίνου, τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς» χώρας», τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τη «φιλοξενία» των υπερδομών – «φυλακών», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής συζήτηση επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, δικαιωμάτων του ανθρώπου και ισότητας των φύλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος πρώην μελών του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και πρώην μέλη του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν.

Η συζήτηση ήταν γενικόλογη, χωρίς καμία αναφορά στις αιτίες της προσφυγοποίησης χιλιάδων ανθρώπων. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η τοποθέτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, η οποία αφού κατήγγειλε την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στο Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στο κοινό ψήφισμα του Συμβουλίου Εσωτερικών της ΕΕ για το Αφγανιστάν, το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο είναι αποκαλυπτικό, αφού στο επίκεντρό του, όπως είπε «είναι η αποτροπή εισόδου Αφγανών μεταναστών, προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν παρόμοια κρίση με αυτή της Συρίας το 2015 με τους Σύρους πρόσφυγες. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ως αθώοι, υποκριτικά, του αίματος, μιλούν για ανεξέλεγκτες παράνομες μεταναστεύσεις και μετακινήσεις. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο μετανάστευση, για να αποστερήσουν από τους ξεριζωμένους Αφγανούς το δικαίωμα να αποκαλούνται πρόσφυγες. (…) Στο όνομα της αποτροπής αυτής και της παρεμπόδισης, όπως λένε, των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, η ΕΕ δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξή της στις γειτονικές χώρες διέλευσης (…) και εργαλειοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα με στόχο να διεισδύσει με επιχειρηματικούς ομίλους σε τρίτες χώρες μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας πέριξ του Αφγανιστάν».

Καταλήγοντας είπε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί την προστασία των δικαιωμάτων των Αφγανών προσφύγων, ανδρών, παιδιών και γυναικών, «όπως και όλων των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού. Για όσους μείνουν στην Ελλάδα ζητάμε από την κυβέρνηση και από τους ίδιους να το απαιτήσουν, να εκπονηθούν προγράμματα για να ενταχθούν, με πρόσβαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό αφορά τα παιδιά, αλλά ενδεχόμενα και οι μεγάλοι να χρειαστούν εκπαίδευση, τουλάχιστον, στη γλώσσα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εργασία, στις δομές υγείας και αυτό να είναι ευθύνη του Κράτους και όχι των ΜΚΟ. (…) Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών».

Δείτε ακόμα...