Πρέσβης ΗΠΑ στη Λευκωσία: «Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα στις 2 κοινότητες»

Τζούντιθ Γκάρμπερ, Πρέσβης ΗΠΑ στη Λευκωσία
Φώτο Αρχείου / Τζούντιθ Γκάρμπερ, Πρέσβης ΗΠΑ στη Λευκωσία / Πηγή: US Embassy in Cyprus TWITTER

Στην κινητικότητα των τελευταίων ημερών γύρω απο τα παζάρια για τη διχοτόμηση της Κύπρου παρενέβησαν και οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η Τζούντιθ Γκάρμπερ, Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία θύμισε μεταξύ άλλων αυτό που ενδιαφέρει όλους τους «μνηστήρες» της Ανατολικής Μεσογείου: «Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα στις 2 κοινότητες». Και συνέχισε θυμίζοντας ποιους εκπροσωπεί: «Είμαστε περήφανοι που δύο από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες μας συνεχίζουν να επενδύουν στην Κύπρο»

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και θεωρούν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα στις 2 κοινότητες. Είμαστε περήφανοι που δύο από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες μας συνεχίζουν να επενδύουν στην Κύπρο, ως συνεργάτες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου

Τζούντιθ Γκάρμπερ, Πρέσβης ΗΠΑ στη Λευκωσία

Σε χαιρετισμό της κατά τη δεξίωση που παρέθεσε στην Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 245ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, η κα Γκάρμπερ, αναφέρθηκε στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Κύπρο, την συνεργασία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Λευκωσία με την Κυβέρνηση και τους πολίτες, καθώς και το Κυπριακό:

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις υποβοηθούμενες από τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες για συνέχιση των επίσημων διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας που χαρακτήριζε την κυβέρνηση Κένεντι, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να υποστηρίξει μια κυπριακής ηγεσίας προσπάθεια, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παραμένει πεπεισμένος ότι, όχι μόνο είναι δυνατή η λύση, αλλά ότι ένα επανενωμένο νησί θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή

Τζούντιθ Γκάρμπερ, Πρέσβης ΗΠΑ στη Λευκωσία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...