Πρέσβης των ΗΠΑ: «Το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια»

EUROKINISSI

Στην «ταχύτατη ανάπτυξη» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων «σε όλα τα πεδία» χαιρέτισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο «6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», επικεντρώνοντας στο ενδιαφέρον Αμερικανών «επενδυτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην γεωπολιτική διάσταση αυτών των επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ότι έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη στα θέματα ενέργειας, άμυνας αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Από την εμπειρία του στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι πλέον οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι μία πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης σε αρκετούς τομείς, όπως η τεχνολογία αλλά και η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας» είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Τζ. Πάιατ, χαιρέτησε το γεγονός ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προχωρούν με ταχύ ρυθμό, στάθηκε στους τομείς που έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. «Τα λιμάνια, οι υποδομές, η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για αμερικάνικες επενδύσεις», είπε, εστιάζοντας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ σημείωσε και την τοποθέτησή της Onex στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας. Παρουσίασε, άλλωστε, τη χώρα ως υπόδειγμα ενεργειακής μετάβασης, καθώς ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια.

Παράλληλα, έσπευσε να θέσει και την γεωπολιτική διάσταση τέτοιων «επενδύσεων» τονίζοντας πως το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δυνατότητες που δίνεται από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις. Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε εξαιρετικό το κλίμα στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη και δεν απέκλεισε κάποια συνάντησή τους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, είπε πως στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού, δεν φοβήθηκε πολεμική σύγκρουση, παρά μόνο κάποιο «επεισόδιο». Ωστόσο, χαιρέτησε τις κυβερνητικές προσπάθειες για «ειρήνη και σταθερότητα» στην ευρύτερη και το γεγονός πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην διπλωματική οδό» για την διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων.

Να σημειωθεί ότι, ανοίγοντας την τοποθέτησή του, έσπευσε να δηλώσει εντυπωσιασμένος από το πως η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε, και μάλιστα τόσο γρήγορα, την γεωπολιτική της περιοχής. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», ισχυρίστηκε προφανώς για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...