Πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία: Η συνεργασία Ιράν-Ρωσίας στον στρατιωτικό τομέα συνεχίζεται εποικοδομητικά

Ιρανικοί πύραυλοι Drone
Φώτο Αρχείου / Ιρανικοί πύραυλοι Drone

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η ρωσο-ιρανική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα προχωρά με ειρηνικό, σταθερό και εποικοδομητικό τρόπο στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων, δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στη Ρωσία, Kazem Jalali, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας, αναπτύχθηκε εδώ και πολύ καιρό και προχωρά με εποικοδομητικό, σταθερό και φυσικά ειρηνικό τρόπο. Και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται για ευρύτερες σχέσεις στο πλαίσιο των καθολικά αναγνωρισμένων διεθνών κανόνων», είπε.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι το Ιράν προμήθευε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, ο Τζαλάλι τόνισε ότι η θέση της Τεχεράνης έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. «Μια ομάδα Ιρανών και Ουκρανών ειδικών πραγματοποίησε ειδικές συναντήσεις για αυτό το θέμα», είπε.

Ο πρέσβης τόνισε ότι η Τεχεράνη προτρέπει το Κίεβο και τη Μόσχα να ξεκινήσουν διάλογο προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση. Υπενθύμισε ότι το Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει τέτοιες συνομιλίες ως μεσολαβητής. Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει τις ρίζες της «σε προκλητικές πολιτικές του ΝΑΤΟ και της Δύσης».

“Ωστόσο, δεν θεωρούμε τη στρατιωτική αντιπαράθεση τρόπο επίτευξης διευθέτησης. Η καθιέρωση εκεχειρίας και η εστίαση σε μια πολιτική και δημοκρατική λύση είναι η ουσία”, κατέληξε ο Τζαλάλι.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παραλάμβανε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα χρησιμοποιούσε στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτές τις φήμες ψευδείς και τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί drones εγχώριας κατασκευής. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράν είχε προμηθεύσει μια μικρή παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...