Πριν 76 χρόνια οι ΗΠΑ έκαναν την πρώτη πυρηνική δοκιμή στον κόσμο

Πριν από εβδομήντα έξι χρόνια, ο κόσμος άλλαξε για πάντα όταν οι ΗΠΑ πυροδότησαν την πρώτη πυρηνική συσκευή στον κόσμο στην πυρηνική δοκιμή Trinity.

Πραγματοποιήθηκε στην έρημο του νότιου Νέου Μεξικού και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) «Οι κάτοικοι του Νέου Μεξικού δεν είχαν προειδοποιηθεί πριν από την έκρηξη Trinity, ούτε ενημερώθηκαν για τους κινδύνους υγείας στη συνέχεια, ούτε εκκενώθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη δοκιμή. Τα ποσοστά έκθεσης σε δημόσιες περιοχές από την πρώτη πυρηνική έκρηξη του κόσμου ήταν σε επίπεδα 10.000 φορές υψηλότερα από τα τρέχοντα επιτρεπόμενα» και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνεμοι της Trinity περνούσαν σε μεγάλο βαθμό από εξαθλιωμένες αγροτικές οικογένειες, κυρίως ισπανόφωνες και ιθαγενείς.

Αν και θεωρήθηκε μία από τις πλέον βρώμικες πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ, για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια η έκθεση στην ακτινοβολία από την εισπνοή και την κατάποση νερού και τροφίμων μολυσμένων από το νέφος της δοκιμής Trinity δεν αξιολογήθηκε ποτέ.
Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον ότι τα ποσοστά θανάτων βρεφών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% στις περιοχές αυτές ξεκινώντας τον ίδιο μήνα της δοκιμής.
Το 2010, το CDC τελικά παραδέχθηκε ότι οι κίνδυνοι για τα νεογέννητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι, καθώς «οι κάτοικοι ανέφεραν ότι τα ραδιενεργά κατάλοιπα «έπεφταν» για μέρες μετά την έκρηξη, οι περισσότεροι είχαν αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και οι περισσότεροι συγκέντρωναν βρόχινο νερό από τις στέγες τους για να πιουν.»

Το Trinity αποτέλεσε την prova generale: λίγες μέρες μετά στις 6-Αυγ-1945 πραγματοποιείται η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της ιστορίας, όταν το «Little Boy» (αγοράκι) δολοφονεί «με μία» στη Χιροσίμα 70.000 ψυχές (σχεδόν όλοι άμαχοι και παιδιά).

Αλλά αυτά δεν ξεδίψασε του δολοφόνους: στις 9-Αυγ-1945, οι αμερικάνοι έριξαν και δεύτερη  στο Ναγκασάκι (προσωνύμιο «Fat Man» -Χοντρός),δοκιμάζοντας το νέο σχάσιμο υλικό (πλουτώνιο)
Και οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.

Τώρα, εβδομήντα έξι χρόνια αργότερα, το Πεντάγωνο και οι «πρόθυμοι» στο Northrup Grumman, έχουν σχέδια για έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που θα μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές.
Ο αποκαλούμενο The Ground Based Strategic Deterrent (GBSD) (στρατηγική αποτροπή από το έδαφος), προορίζεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους Minuteman III που στεγάζονται σε σιλό στο Ουαϊόμινγκ, το Κολοράντο, τη Νεμπράσκα, τη Μοντάνα και τη Βόρεια Ντακότα.
Έχει εκτιμώμενο κόστος 264 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτό είναι βέβαιο ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο.
Επιπρόσθετα, το Πεντάγωνο, με τη βοήθεια των λόμπι της εταιρίας Raytheon, ζητά ένα νέο πύραυλο Κρουζ (πρόγραμμα Long Range Standoff (LSRO).
Το εγκριμένο από τον Τραμπ πρόγραμμα LSRO υλοποιείται ήδη από τον Μπάιντεν, αποδεικνύοντας ότι στην καρδιά του ιμπεριαλισμού καμιά σημασία δεν έχει το ποιο κόμμα  πλειοψηφεί, αφού το πάνω χέρι είναι στους κατέχοντες τα «κλειδιά της οικονομίας» (όπως συχνά μας θυμίζει το ΚΚΕ).

Όσο για τις αντιθέσεις, αυτές δίνουν και παίρνουν αλλά με σημαδεμένη τράπουλα: η -με συγκεκριμένο οικονομικό υπόβαθρο όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας και η αντανάκλαση στο πολιτικό – διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο κινούνται μέσα σε πλαίσια.
Το ίδιο και η «ενεργή εξωτερική πολιτική» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ).

«Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης με περισσότερες απαιτήσεις για αναβάθμιση της συμμετοχής της στη λεία και τη μοιρασιά, που είναι συνέχεια της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εσωτερικό της χώρας. Η στάση αυτή εκδηλώνεται και με διαθέσεις υποχώρησης σε κυριαρχικά δικαιώματα στο πλαίσιο ενός ιμπεριαλιστικού συμβιβασμού, στον οποίο βαραίνουν ισχυρότερες δυνάμεις».
(απόσπασμα από την Πολιτική Απόφαση –μέρος 1ο, του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ)

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...