Πριν στεγνώσει το μελάνι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας…

Μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – Athens Flying Week 2021. Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Βουτηγμένες σε μια δίνη επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών και πολεμικών σεναρίων, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, συνέπεια της προσπάθειας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη Τετάρτη διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» και του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Porter» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα Αντιαεροπορικού Πολέμου με συμμετοχή αεροσκαφών «F-16» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και «F-15» της ΠΑ των ΗΠΑ (USAF), τα οποία έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Λάρισας συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Castle Forge», στο πλαίσιο της οποίας εκτελείται ποικιλία συνεκπαιδεύσεων σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και αποστολές των αμερικανικών μαχητικών μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη μετέβη στη Λάρισα ο ίδιος ο διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων του NATO (AIRCOM) και των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE – AFAFRICA), πτέραρχος Jeffrey L. Harrigian, επιθεωρώντας τους χώρους μεταστάθμευσης των αμερικανικών «F-15» και συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» με τους αρμόδιους Ελληνες επιτελείς για τις απαιτήσεις και τις αναπτύξεις της «Castle Forge». Για τη δε συνεκπαίδευση με το «USS Porter», τονίζεται από ελληνικής πλευράς ότι «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τη διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής των ΗΠΑ (US Naval Forces Europe – Africa) και τη διοίκηση του 6ου Στόλου που επιχειρεί στην εν λόγω περιοχή (US 6th Fleet), το αντιτορπιλικό έκανε συνεκπαίδευση και με την αρμάδα του ΝΑΤΟ, SNMG2 (από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκε σε σταθερή βάση στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό) και συγκεκριμένα την ιταλική φρεγάτα «ITS Virginio Fasan», την τουρκική «TCG Gokceada», τη ρουμανική «ROS Regina Maria» και το γερμανικό τάνκερ «FGS Spessart».

Παραπέρα, τα πέντε πλοία ασκήθηκαν και στην αντιαεροπορική άμυνα απέναντι σε πορτογαλικά «F-16», που την τρέχουσα περίοδο στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχουν μετασταθμεύσει στη Ρίγα της Λετονίας και πέταξαν μέχρι το Αιγαίο αφού διέσχισαν όλη την Ανατ. Ευρώπη, αναδεικνύοντας έμμεσα και την κρισιμότητα του πελάγους ως ευρωατλαντικού προμαχώνα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αμέσως μετά, διαπλέοντας το Αιγαίο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό μπήκε για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα με αεροπορική κάλυψη από τα αμερικανικά «F-15» και παροχή επιχειρησιακής εικόνας και πληροφοριών από κατασκοπευτικό αεροσκάφος «P-8A Poseidon», τύπος αεροσκαφών που συχνά πυκνά απογειώνεται από τη Σούδα ακριβώς για τέτοιες αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, από την ίδια τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ τονίζεται ότι η «η αλληλεπίδραση των ναυτικών (NAVEUR) και των αεροπορικών (USAFE – AFAFRICA) δυνάμεων των ΗΠΑ υποστηρίζει την επιχείρηση “Castle Forge”, ένα διακλαδικό, πολυεθνικό γεγονός υπό την ηγεσία της USAFE – AFAFRICA που επιδεικνύει Ευέλικτη Ανάπτυξη Μάχης (Agile Combat Employment)».

Ενώ για το αντιτορπιλικό σημειώνεται ότι επιχειρεί «με τους συμμάχους και εταίρους» και ότι «η ομαδική εργασία ενισχύει τις ΗΠΑ και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα για όλα τα έθνη στη Μαύρη Θάλασσα».

Δείτε ακόμα...