Προαναγγελία «σημαντικών αποφάσεων» για την αποστολή νέων ΝΑΤΟικών όπλων

Τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα Leopard_2_A5
Φώτο Αρχείου / Τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα Leopard_2_A5

Με δεδομένη τη συνεχή πορεία αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών που στέλνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία, με όλο και πιο σύγχρονα και βαρέα όπλα, τα εντεινόμενα παζάρια των τελευταίων ημερών γύρω από την αποστολή σύγχρονων δυτικού τύπου αρμάτων μάχης στο Κίεβο αποτυπώνουν ταυτόχρονα τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, συνολικότερα τον σφοδρό γεωπολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – ΕΕ.

Σε μια κρίσιμη φάση για τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, η ουκρανική ηγεσία πιέζει για βαριά άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και άλλο προηγμένο δυτικό εξοπλισμό, γιατί «δεν υπάρχει χρόνος», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν στο ανατολικό και στο νότιο μέτωπο, ενώ εικάζεται ότι προετοιμάζουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση το επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο έχει συμφέρον οι εξοπλισμοί που στέλνονται στην Ουκρανία να είναι προηγμένοι και να συμβάλουν αποφασιστικά σε νίκες του ουκρανικού στρατού, ώστε οι όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για «τερματισμό του πολέμου» να γίνουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το Κίεβο.

Μια σειρά κράτη «σύμμαχοι» ή «εταίροι» του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν χθες και προχθές νέα στρατιωτικά πακέτα, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται και σήμερα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της «Ομάδας Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει από την Ελλάδα ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες επικίνδυνες δεσμεύσεις για την αποστολή όπλων και τη βαθύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Ήδη, μαζί με τόνους πυρομαχικών, έχουν σταλεί 14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και υπάρχει δέσμευση για αποστολή άλλων 26.

Ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν είναι έτοιμη να προμηθεύσει τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams» στο Κίεβο.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε εκεί», δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα στρατηγικής, Κόλιν Καλ, συμπληρώνοντας ότι «το “Abrams” είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο, ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο».

«Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, και το Πεντάγωνο έχει αποφύγει μέχρι τώρα να στείλει στους Ουκρανούς οπλισμό που «δεν θα μπορούν να επισκευάσουν, να συντηρήσουν και να τον έχουν μακροπρόθεσμα, διότι αυτό δεν θα ωφελούσε». Ωστόσο δεν απέκλεισε παραδόσεις «Abrams» στο μέλλον.

Η Γερμανία, από την άλλη, δεν θα επιτρέψει στους συμμάχους της να παραδώσουν άρματα γερμανικής κατασκευής «Leopard» στην Ουκρανία, ούτε θα στείλει τα δικά της, εκτός κι αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν δικά τους «Abrams», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς έχει εκφράσει την προθυμία του να παραδώσει άρματα τύπου «Leopard» στην Ουκρανία υπό προϋποθέσεις, αναφέρει η «Deutsche Welle» – πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με την προθυμία των ΗΠΑ να παραδώσουν «Abrams». Ο καγκελάριος το ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δείτε ακόμα...