Νέα μέτρα, στην λογική της «ατομικής ευθύνης» προανήγγειλε ο Θ. Πλεύρης

Υπουργείο Υγείας - Θ. Πλεύρης - Γκάγκα
Φώτο Αρχείου – Πηγή: Eurokinissi

Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, όπως είπε, το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου χωρίς όμως ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό,

Μάλιστα, είπε ότι «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ».

Με ένα νέο πακέτο μέτρων που βασίζονται στη λογική της «ατομικής ευθύνης», αλλά χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία και φυσικά χωρίς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας που φέρνει η παραλλαγή «Όμικρον», όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του το πρωί της Κυριακής στον «ΣΚΑΪ», είπε ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της covid-19: Το πρώτο, που είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, αφορά τη μείωση της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες και όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, ενώ τo δεύτερο που εξετάζεται έχει να κάνει με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, σε πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα στη βάση ηλικιακών κριτηρίων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη χώρα μας 5.000 χάπια από την εταιρία «MERCK», ενώ το χάπι της «PFIZER» θα έρθει αφού λάβει άδεια από τον EMA (τέλη Γενάρη έως μέσα Φλεβάρη).

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον» και της πιθανής πίεσης στο σύστημα Υγείας, ο υπουργός εκτίμησε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πληρότητα άνω του 90%. Αν και παραδέχτηκε ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα της «Όμικρον» θα δημιουργήσει πίεση στο ΕΣΥ, ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη και δεν θα μεταφραστεί σε περισσότερες νοσηλείες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...