Προεδρικές Εκλογές: Στο επίκεντρο η θέση της Γαλλίας στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Γαλλική σημαία

Με εντεινόμενες διεργασίες, με προεκτάσεις και παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων, καθώς και με συνεχιζόμενες μετακινήσεις στελεχών από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο, προχωρά η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απρίλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο νυν Πρόεδρος Εμ. Μακρόν – ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τυπικά την υποψηφιότητά του – προηγείται με 24,3%, ενώ μεγάλη μάχη δίνεται για τη δεύτερη θέση: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται πιο μπροστά με 17,1%, ενώ ακολουθούν η υποψήφια της «παραδοσιακής» δεξιάς («Ρεπουμπλικάνοι»), Βαλερί Πεκρές, με 15,5%, και ο επίσης ακροδεξιός Ε. Ζεμούρ με 14,4%. Αλλες πρόσφατες σφυγμομετρήσεις (όπως αυτή για τη «Le Monde») δείχνουν ακόμα πιο κοντά αυτούς τους 3 υποψηφίους.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν να κερδίζει στον δεύτερο γύρο, όποιον και να αντιμετωπίσει από τους τρεις παραπάνω, με ποσοστά από 54% έως 62,5%.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι αυξανόμενες μεταπηδήσεις στελεχών μεταξύ αστικών κομμάτων αποτυπώνουν την έντονη κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική, ανεξαρτήτως «αποχρώσεων».

Μεταξύ άλλων, τις τελευταίες μέρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί προεδρίας Σαρκοζί) E. Woerth και η δήμαρχος του Καλαί N. Bouchart (επίσης «κοντινή» στον πρώην Γάλλο Πρόεδρο) ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τους «Ρεπουμπλικάνους» και την Πεκρές, για να υποστηρίξουν τον Μακρόν. Ως αιτία επικαλέστηκαν ανάμεσα σε άλλα τη διαφωνία με τη «σκλήρυνση» της γραμμής της Πεκρές στα θέματα του Μεταναστευτικού και της «ασφάλειας». Λίγο μετά, άλλη μία πρώην υπουργός επί προεδρίας Σαρκοζί, η Nora Berra, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την Πεκρές.

Την ίδια ώρα, συνεχείς «αυτομολήσεις» καταγράφει και η Λεπέν: Μετά την πρόσφατη φυγή δύο ευρωβουλευτών του κόμματός της, που ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον Ζεμούρ, το ίδιο «δρομολόγιο» ακολούθησε και ο Στ. Ραβιέρ, ο μοναδικός γερουσιαστής του «Εθνικού Συναγερμού», δηλώνοντας ότι πιστεύει πως ο Ζεμούρ «είναι αυτός που πραγματικά ενώνει».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...