Τουρκικός Τύπος – Πρόεδρος της βουλής,Μ. Σέντοπ: Η Σουηδία πρέπει να λάβει μέτρα για την αποτροπή προκλητικών ενεργειών

Πρακτορείο Αναντολού

Πρόεδρος της βουλής Σέντοπ: Η Σουηδία πρέπει να λάβει μέτρα για την αποτροπή προκλητικών ενεργειών

Ο Μουσταφά Σέντοπ,αναφέροντας ότι η Σουηδία επέτρεψε μια προκλητική ενέργεια έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Η Σουηδία είχε ήδη επιτρέψει τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του PKK κατά της Τουρκίας όπως και αντιμουσουλμανικές και ισλαμοφοβικές δράσεις. Στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, μετά την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για να μην επιτρέπονται οι δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων και οι ενέργειες κατά της Τουρκίας όπου και δεσμεύτηκαν. Υπάρχουν κάποιες προφορικές δηλώσεις τους σχετικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων αλλά φυσικά μόνο τα λόγια δεν αρκούν. Βλέπουμε τα έργα τους, βλέπουμε τις πράξεις τους. Έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό. Ενώ βρισκόμασταν σε αυτή την αναμονή, έλαβε χώρα μια πολύ άσχημη και κατάπτυστη ενέργεια εναντίον του προέδρου μας.Επιτρέπουν και πάλι παρόμοιες δραστηριώτητες. Επιπλέον, αυτή τη φορά μάθαμε ότι επέτρεψαν μια προκλητική ενέργεια με τη μορφή της καύσης του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία μας.Μια προκλητική ενέργεια που θα προκαλέσει ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.Περιμένουμε να προχωρήσουν αμέσως στα απαραίτητα μέτρα για το θέμα αυτό για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών επειγόντως”.

Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Όταν πρόκειται για το ιερό Κοράνιο, λένε αμέσως ελευθερία της έκφρασης

Ο υπουργός, αντιδρώντας στην άδεια που δόθηκε στη “διαδήλωση για το κάψιμο του Κορανίου” στη Στοκχόλμη, δήλωσε: “Όταν πρόκειται για το Κοράνι, όταν πρόκειται για εχθρότητα στο ισλάμ, λένε αμέσως ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία της σκέψης.Στη Σουηδία, ο ηγέτης του δανέζικου ακροδεξιού Κόμματος Αυστηρής Κατεύθυνσης, Rasmus Paludan, πήρε “άδεια να κάψει το Κοράνι” μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.Κανείς δεν μπορεί να το αποκαλέσει αυτό ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Σήμερα, δεν επιτρέπουν το κάψιμο ενός βιβλίου μιας άλλης θρησκείας, αλλά όταν πρόκειται για το Κοράνι, όταν πρόκειται για δράσεις εχθρότητας στο ισλάμ,το αποκαλούν αμέσως ελευθερία έκφρασης και σκέψης”.

Σημειώνοντας ότι έλαβαν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες όταν πήραν αυτή την είδηση, και ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα Staffan Herrström κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του έκαναν τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...