Προεόρτια

EUROKINISSI

Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν σήμερα τη μάχη της πανελλαδικής απεργίας, απορρίπτοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης, στην επιτροπή της Βουλής στήθηκε τις προηγούμενες μέρες ένα ακόμα γνώριμο «πινγκ πονγκ» με τα άλλα αστικά κόμματα, που «βγάζει λάδι» το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο και εξωραΐζει στα μάτια του λαού τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ.

Τα …προεόρτια της συζήτησης που ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια είναι αποκαλυπτικά. Ο υπουργός της εργοδοσίας κατήγγειλε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που υπερασπίζονται την «κανονικότητα» της ΕΕ, επειδή «το μισό νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση Οδηγίας υποχρεωτικής εφαρμογής στο εθνικό μας δίκαιο» και επομένως είναι υποχρεωμένοι να το ψηφίσουν, «αφού είστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Τι απαντούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Οτι το νομοσχέδιο «είναι αποσπασματικό» και «δεν μεταφέρει …ορθά» στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία της ΕΕ! Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί «προσχηματικά την Οδηγία για να κατακρεουργήσει την εργατική νομοθεσία έτσι όπως την ξέρουμε» και ότι «δεν μπορεί η Οδηγία να μετατρέπεται σε όχημα για την υποβάθμιση του γενικού επιπέδου προστασίας των εργαζομένων». Δηλαδή, καλή η Οδηγία, αλλά λάθος ο τρόπος που την ενσωματώνει η κυβέρνηση στο εθνικό δίκαιο!

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, στο πλαίσιο της …«εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», ζήτησε «νομοθετικές βελτιώσεις» σε άρθρα του νομοσχεδίου, καλυπτόμενο επίσης πίσω από την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ακροδεξιά κόμματα και φασιστικά μορφώματα έβαλαν κι αυτά το λιθαράκι τους στον εξωραϊσμό της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, με αποκορύφωμα τους «Σπαρτιάτες», που ανακάλυψαν ότι το νομοσχέδιο «διακατέχεται από αντιφάσεις και προχειρότητες» (!) και πως «είναι απαράδεκτο υπό τον μανδύα της ΕΕ να περνάμε νομοθεσίες και αλλαγές στο εργατικό δίκαιο της χώρας».

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η Πλεύση Ελευθερίας, με τον εκπρόσωπό της να λέει ότι «η Οδηγία χρησιμοποιείται ως επικάλυμμα» και ότι το νομοσχέδιο «θα έπρεπε να είχε υποβληθεί σε έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, ώστε να περιβάλλεται από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και κοινωνική αποδοχή».

Αυτό είναι που τους απασχολεί και τους τρομάζει ταυτόχρονα: Οτι το νομοσχέδιο τερατούργημα δεν έχει καμιά νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων και ότι αυτό δεν αλλάζει με την κατάπτυστη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Η Οδηγία της ΕΕ, που η κυβέρνηση ενσωματώνει με το νομοσχέδιο, είναι αντεργατική μέχρι την τελευταία της λέξη και γράφει νέα κεφάλαια στο βιβλίο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για τα κέρδη των ομίλων.

Η επέκταση της ευελιξίας, η παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η δουλειά 13 ώρες τη μέρα τουλάχιστον και άλλα αντιδραστικά μέτρα – κόλαφος στα εργατικά δικαιώματα βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής Οδηγίας που όλοι τους παρουσιάζουν ως φιλεργατική.

Κι όχι μόνο αυτό. Η Οδηγία κατοχυρώνει νέα αντεργατικά μέτρα στο έδαφος αυτών που ήδη υπάρχουν και ευθύνονται για τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας. Το σημερινό αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο έχει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, μεταξύ αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Οδηγιών και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Ετσι βαθαίνουν η αντεργατική – αντιλαϊκή «κανονικότητα» και οι …«καλές πρακτικές» της ΕΕ, που όλοι υπερασπίζονται και στις οποίες όλοι ομνύουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα φτάνει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «κατά παρέκκλιση» της αντεργατικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας!

Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα φώτα όμως θα είναι στραμμένα αλλού: Στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν με πρωτόγνωρη συμμετοχή Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και εκατοντάδες συνδικάτα για να μην ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί, να μην νομιμοποιηθεί το κατάπτυστο τερατούργημα.

Στο στεντόρειο «όχι» που φωνάζουν χιλιάδες εργαζόμενοι σ’ αυτό το έκτρωμα, στην ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας τους ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική της εργοδοσίας, της ΕΕ και των κομμάτων τους.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...