Προηγμένα συστήματα παρακολούθησης με πρόσχημα το … παρκάρισμα

Πηγή: Pexels

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός του δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη ενός «συστήματος οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών», με προκάλυμμα την «παρακολούθηση της κυκλοφορίας και την αποτροπή της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης». Το εν λόγω σύστημα καμερών περιλαμβάνεται στην πρόταση που κατέθεσε πριν λίγους μήνες για χρηματοδότηση ο δήμος Ιωαννιτών σε πρόγραμμα στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, αφορά πρόσκληση της «Κοινωνίας της πληροφορίας» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για υποβολή προτάσεων έργων ενταγμένων σε ένα στρατηγικό πλάνο «έξυπνης» πόλης και αφορά 17 δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων πέρα από τον δήμο Ιωαννίνων έχουν οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.

Από το πρόγραμμα χρηματοδοτείται σειρά δράσεων, ανάμεσα στις οποίες, πέραν των καμερών, προκρίνονται συστήματα κυβερνοασφάλειας, συστήματα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων, επέκταση ασύρματου δικτύου LoraWAN κ.λπ. Πρόκειται για δράσεις που καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα τεχνολογικών ψηφιακών μέσων σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως ασφάλεια, υγεία, πολιτική προστασία και περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ., ενώ συνδέονται με την υλοποίηση των κατευθύνσεων της «ψηφιακής μετάβασης» και της «πράσινης ανάπτυξης», με δήθεν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην πραγματικότητα τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και τη θωράκιση «κρίσιμων υποδομών» από ανταγωνιστές τους.

Για το ζήτημα των καμερών δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής ποιες άλλες πόλεις έχουν καταθέσει πρόταση ένταξής τους στο πρόγραμμα. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η επισήμανση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην «ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για τη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού 2020-2025» ότι «τα δεδομένα που θα παράγονται από τους αισθητήρες (κάμερες) θα είναι διαθέσιμα ανοιχτά σε πραγματικό χρόνο από εθνική υποδομή αποθετηρίου σύμφωνα με τα πρότυπα του σημασιολογικού ιστού, με σκοπό την αξιοποίησή τους από τρίτους σε εφαρμογές διαχείρισης της στάθμευσης, έξυπνης κινητικότητας και έξυπνης πόλης». Δηλαδή ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία πανελλαδικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μεταξύ άλλων και ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται εμπορικές εφαρμογές.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοια συστήματα ενισχύουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης, καταγραφής και καταστολής του λαού, με τελικό αποδέκτη το οργανωμένο κίνημα. Λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλες δράσεις, όπως της ΕΛ.ΑΣ. για προμήθεια 1.000 φορητών συσκευών αναγνώρισης προσώπων, μέσω του προγράμματος «ανάπτυξης και προμήθειας συστημάτων έξυπνης αστυνόμευσης», που συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που ενσωματώνουν αυτά τα προγράμματα και η διασύνδεσή τους με τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων κρατικών, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών «ασφάλειας» απογειώνουν τις δυνατότητες παρακολούθησης και φακελώματος του λαού «για κάθε χρήση», όπως δείχνει άλλωστε και η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Να μην τολμήσουν να φέρουν τέτοια συστήματα

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των «έξυπνων καμερών» «έρχεται να διαμορφώσει έναν υποστηρικτικό μηχανισμό στο πολυπλόκαμο πλαίσιο παρακολούθησης της κοινωνίας που έχει διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς με νέα “έξυπνα”, “νόμιμα” εργαλεία, δίπλα στη δράση ντόπιων και ξένων μυστικών υπηρεσιών που δρουν προληπτικά για το χτύπημα του “εχθρού λαού”. Αποτελεί μία ακόμα δράση στην κατεύθυνση θωράκισης του αστικού κράτους μπροστά στην όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων – που οι ίδιοι ομολογούν – από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «Έξυπνη Πόλη» και η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών δεν στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού, «αντίθετα αποσκοπούν στη συλλογή πολλαπλών πληροφοριών και δεδομένων για κάθε πτυχή της κοινωνικής και ατομικής ζωής των κατοίκων της πόλης». Και προσθέτει ότι η επίκληση εγκατάστασης του συστήματος «για λόγους παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης» λειτουργεί ως «τυράκι» σε ένα υπαρκτό μεν πρόβλημα, που όμως διογκώνεται τεχνητά, με «φάκα» την παρακολούθηση των πάντων.

Μάλιστα η ΤΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή παίζει τον ρόλο του «λαγού», δρομολογώντας αντιδραστικές εξελίξεις, όταν άλλες πόλεις, με πολύ μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν έχουν τολμήσει να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια. «Είναι πρόκληση στα Γιάννενα, που ο ερχόμενος χειμώνας θα τα βρει παγωμένα και σκοτεινά, η δημοτική αρχή να εργάζεται για την καταγραφή με κάμερες της ενεργειακής μας φτώχειας», τονίζει. Και καλεί τον γιαννιώτικο λαό να αναρωτηθεί σε ποιων τα χέρια θα βρίσκονται αυτά τα συστήματα, που αντικειμενικά καταργούν την όποια υποτιθέμενη προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, όταν με τον πιο επίσημο τρόπο έχει γίνει καθαρό από την κυβέρνηση ότι «ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις».

«Τα συστήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για το χτύπημα κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και προφανώς των λαϊκών αγώνων, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν», τονίζεται στην ανακοίνωση και αναδεικνύεται ότι νομιμοποιητική βάση για την ένταση της καταστολής σε βάρος του «εχθρού λαού» είναι οι πάμπολλες ευρωΝΑΤΟικές Οδηγίες για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και του «εξτρεμισμού».

Κλείνοντας η ΤΕ Ιωαννίνων προειδοποιεί την δημοτική αρχή να μην τολμήσει να φέρει αυτά τα σχέδια για επικύρωση σε κανένα όργανο του δήμου, ενώ καλεί τον γιαννιώτικο λαό να απαιτήσει αναβάθμιση των δημόσιων χώρων της πόλης με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. «Να απαιτήσουμε μείωση των πανάκριβων δημοτικών τελών και όχι την επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλη την πόλη, που η δημοτική αρχή σχεδιάζει για την ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Αυτά συνιστούν ποιότητα ζωής και όχι ο “big brother” που μας ετοιμάζουν».

Δείτε ακόμα...