Προκλητικός Στόλτενμπεργ: «Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

«Βρείτε τα» επιμένει να λέει σε Ελλάδα και Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όταν η Άγκυρα, με μπαράζ κυβερνητικών δηλώσεων, κλιμακώνει την επιθετική στάση της αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο που για τον επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας είναι «κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες» ρίχνοντας νερό στον μύλο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης και κάνοντας ορατό για μια ακόμα φορά πως το ΝΑΤΟ δεν είναι οι πλάτες της Ελλάδας, αλλά ότι κάνει πλάτες στην Τουρκία. 

Σε συνέντευξη στο περιοδικό «Foreign Policy» ο Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε για τις επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για την επιθετικότητα της Τουρκίας και απάντησε:

«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ακόμα...