«Προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση»

Την υποκρισία των αστικών κομμάτων για το ενδιαφέρον που επικαλούνται όσον αφορά το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη ζωή, κατήγγειλε στην ομιλία του για το θέμα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που βγαίνουν μπροστά με τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αυτός που λίγο μετά την ορκωμοσία του το πρώτο που έκανε ήταν να βομβαρδίσει τη Συρία και πρόσφατα να απελευθερώσει το εμπόριο όπλων, υποστηρίζοντας το Ισραήλ που θανατώνει παιδιά και αμάχους στη Γάζα. Αυτό είναι δείγμα ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη ζωή και την προστασία του πλανήτη; αναρωτήθηκε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Όλοι εσείς -συνέχισε ο κομμουνιστής βουλευτής απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ- που κόπτεστε για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, δεν συμφωνείτε με τη διαδικασία της καύσης των απορριμμάτων, δεν συμφωνείτε για την επένδυση στο Ελληνικό, αυτά είναι για την προστασία του περιβάλλοντος; επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Πράσινη ανάπτυξη για τα κέρδη των πολυεθνικών

Για το ΚΚΕ, υπογράμμισε, η πράσινη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση είναι η απάντηση στον οξύτατο ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των πολυεθνικών στην κούρσα ελέγχου των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σημείωσε πως η πράσινη στρατηγική συμφωνία της ΕΕ ή το πράσινο New Deal στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ψηφιακή οικονομία, είναι οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολυεθνικών ως απάντηση στα τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που υπάρχουν και δεν μπορούν να επενδυθούν γιατί υπάρχει πτώση του ποσοστού κέρδους και η νέα καπιταλιστική κρίση επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες μετάβασης μέσα από μία γιγαντιαία κρατική παρέμβαση και στήριξη.  

Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως θα δοθούν 350 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης στα νέα δίκτυα που θα στηρίξουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, δηλαδή οι επιχειρηματίες της πράσινης ενέργειας θα βρουν έτοιμη την υποδομή -με χρήματα του λαού-  για να μη χρειαστεί να επενδύσουν αυτοί στα δίκτυα, το κόστος των οποίων δεν αποσβένεται γρήγορα.

Έφερε ακόμα ως παράδειγμα το χτύπημα του «Ιανού» στην Κεφαλονιά, όπου χωριά και πόλεις έμειναν για 7 μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των ζημιών που υπέστη το πεπαλαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο, την ώρα που τα δίκτυα που υποστηρίζουν τα αιολικά πάρκα δεν έπαθαν τίποτα. Αυτό το παράδειγμα δείχνει πως οι κυβερνήσεις αντί να ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών ενδιαφέρονται για την προστασία των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Έτσι και τώρα στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση, κυβέρνηση και ΕΕ ενδιαφέρονται για τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι μάλιστα απαιτούν το παραπέρα φτήνεμα της τιμής της εργατικής δύναμης για να προχωρήσουν στις επενδύσεις.

Επισήμανε ότι από την πράσινη μετάβαση, αυτοί που θα κερδίσουν είναι τα διάφορα λόμπι που θα βγάλουν δεκάδες δισεκατομμύρια κέρδη. Έφερε ως παράδειγμα τα διάφορα δίκτυα επενδυτών, τη «Morgan Stanley», τον όμιλο Ροκφέλερ, δίκτυα που συνενώνουν άλλες πολυεθνικές όπως «Microsoft», «ΙΚΕΑ» που χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες αυτού του αιώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια συνεργατική εταιρική σχέση κυβερνήσεων και επιχειρήσεων μπορεί να διασφαλίσει ότι η μετάβαση επιτυγχάνεται με ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτείται», γεγονός που δείχνει πως το ενδιαφέρον τους δεν είναι για το περιβάλλον, αλλά για τα τεράστια κέρδη που θα έχουν. 

Αντιλαϊκό το αποτύπωμα της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής οικονομίας

Το αποτύπωμα αυτών των εξελίξεων δεν είναι ουδέτερο, συνέχισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κι έφερε ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν σε βάρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ενέργεια, αλλά και  συνολικά των λαϊκών στρωμάτων και του λαού.

Το σύστημα, που το υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, δεν το χαρακτηρίζει η ασφάλεια και η ευστάθεια, εξαρτάται άμεσα από την εισαγωγή Ενέργειας ή ορυκτών καυσίμων, σημείωσε και πρόσθεσε: «Είχαμε τεράστια μείωση προσωπικού, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, εργολαβίες, εντατικοποίηση και πολλά εργατικά ατυχήματα, αυξημένα τιμολόγια σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας». Από την άλλη, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος οι εταιρείες που έκαναν επενδύσεις είχαν τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις, διασφάλιση τιμών, άρα και κερδών με νόμο. Την ίδια ώρα, τα έργα αυτά, όπως τα αιολικά πάρκα στα βουνά, έγιναν σε βάρος του περιβάλλοντος με την αλλοίωση των ορεινών όγκων, τις πλημμύρες ολόκληρων περιοχών και σε βάρος της χλωρίδας και της πανίδας. Τώρα, προωθείται η απολιγνιτοποίηση σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα που θα οδηγήσει στην ανεργία και τη φτώχεια δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ η αντικατάσταση του λιγνίτη με το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως καύσιμο θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση.

Καταλήγοντας και απαντώντας στον πρωθυπουργό που είπε ότι η πράσινη μετάβαση είναι πάνω από κόμματα για την προστασία του πλανήτη, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία ενώνει τα κόμματα διαχείρισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τα κόμματα που επιχειρούν να βάλουν τον λαό κάτω από ξένη σημαία και να τον υποτάξουν στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην παρασυρθεί από αυτές τις λογικές και να παλέψει για την αποτροπή αυτών των σχεδίων, να συνδυάσει την πάλη του για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...