«Προσέλκυση επενδύσεων με αύξηση του βαθμού της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης»

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί ένα εργαλείο θωράκισης των ευρωενωσιακών πολυεθνικών έναντι των ανταγωνιστών της ΕΕ, ενώ για την Ελλάδα αποτελεί τη συγκεκριμενοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ και των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών όπου παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το σχέδιο, σε επίπεδο της ΕΕ, ήρθε ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε, αλλά σε συνθήκες σφοδρότατου ανταγωνισμού των πολυεθνικών της ΕΕ με εκείνες των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και γι’ αυτό αποτελεί εργαλείο θωράκισης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Συνοδεύεται, και σε αυτό συμφώνησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, με πακέτα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ακριβώς γιατί αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σημείωσε πως «πρόκειται για μεγάλη κρατική παρέμβαση που εφαρμόζεται στην ΕΕ σε συνθήκες δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής και νομισματικής χαλάρωσης, αυτό το νέο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι προοδευτική στροφή, απλά αποτελεί μία νέα έκδοση διαχειριστικής μορφής που θα οδηγήσει στην αναπαραγωγή του ίδιου φαύλου κύκλου της καπιταλιστικής οικονομίας». Εξήγησε πως το συγκεκριμένο σχέδιο μαζί με τα διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν απαντά ούτε στην ανισόμετρη ανάπτυξη που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε και στις περιφερειακές ανισότητες.

Το σχέδιο χρηματοδοτεί την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, αναδεικνύοντας ότι το πρόβλημα αναπαραγωγής του κεφαλαίου είναι πολύ βαθύτερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, επισήμανε.

Για την Ελλάδα, προσέλκυση επενδύσεων και αντεργατικοί νόμοι

Όσον αφορά την Ελλάδα, σημείωσε, έχουμε την προώθηση ψηφιακών και πράσινων υποδομών, δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις αυτών των επενδύσεων, ΣΔΙΤ που επιταχύνουν τις επενδύσεις και την εμπορευματοποίηση και ένα ακόμα πιο ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που θα επιφέρει νέα φορολογικά βάρη για τον λαό και τους εργαζόμενους.

Σημείωσε πως η πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων αποσκοπεί στα κέρδη των επενδυτών και αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση του βαθμού της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, υπηρετούσαν και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και κατέστησαν φθηνή την εργατική δύναμη με διάφορους τρόπους, όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, ο καθορισμός του κατώτερου μισθού με Υπουργική Απόφαση κλπ. Σε αυτά τα μέτρα, ήρθαν να προστεθούν και τα «έκτακτα»  -όπως τα παρουσίασε η κυβέρνηση- μέτρα για την πανδημία, που όμως είναι μόνιμα και αφορούν την κατάργηση του 8ωρου, τη θέσπιση της 10ωρης εργασίας, ένα μήνα επιπλέον εργασία για τους εργαζόμενους, τηλεργασία που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περί «ποιοτικών θέσεων εργασίας», επισήμανε ότι αυτό δεν ισχύει και έφερε ως παράδειγμα το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις τηλεπικοινωνίες, ένας κλάδος που είναι από τους πλέον ευνοημένους του σχεδίου κι όμως για τους εργαζόμενους σημαίνει απολύσεις, εθελουσίες έξοδοι, εργολαβικοί, τηλεργασία, μπλοκάκια κ.ά.

Στις ελληνικές καλένδες οι υποδομές για βελτίωση της ζωής του λαού

Η πράσινη μετάβαση στα χέρια των μονοπωλίων οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ για την ψηφιακή μετάβαση οι ιδιώτες δεν θα πληρώσουν τίποτα για τις υποδομές, αλλά μόνο η ΕΕ, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες οι υποδομές που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση των συνθηκών της λαϊκής οικογένειας, όπως η αντισεισμική θωράκιση, ενώ θα βαθύνει ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων μέσω της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ. «Ακόμα και τα χρήματα που λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει στην Υγεία, αυτά θα πάνε κατευθείαν σε κερδοσκοπικές και μη εταιρείες, ενώ για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας προβλέπει κάποια μπαλώματα που μετά βίας φθάνουν τα 629 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 57,5 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως το σχέδιο είναι ενταγμένο στους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και προώθηση των επενδύσεών της, που μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς κι έφερε ως παράδειγμα τη Σαουδική Αραβία, όπου η Ελλάδα έστειλε μια μονάδα «Πάτριοτ» και ταυτόχρονα εγχώριες τεχνικές εταιρείες χτυπούν «μεγάλα έργα» στη χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 

Καταλήγοντας τόνισε πως η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού απαιτεί ρήξη με τη στρατηγική της ΕΕ, της αστικής τάξης και τα κόμματα που την υπηρετούν και αυτός ο δρόμος βρίσκεται στον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, του σοσιαλισμού, για μια ζωή με όλα τα σύγχρονα δικαιώματα που αξίζει και δικαιούται ο λαός.

Δείτε ακόμα...