Προσφυγικό: Η υποκρισία δεν έχει όρια…

Προσφυγικό

Η υποκρισία των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, άλλων διεθνών οργανισμών για το δράμα που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες δεν έχει όρια. Τελευταίο επεισόδιο αυτής της υποκρισίας είναι οι συστάσεις του ΟΗΕ για «επείγουσα» έρευνα σχετικά με τις πολυάριθμες αναφορές για φερόμενη επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη γειτονική Τουρκία, που διαπράχθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α) έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της προς την ελληνική κυβέρνηση και έχει απευθύνει έκκληση για επείγουσα έρευνα σε μια σειρά από περιστατικά που έχουν καταγγείλει μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις και απευθείας μαρτυρίες… Η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει εκκλήσεις στα κράτη να διαχειρίζονται τους περιορισμούς στα σύνορά τους με τρόπους που σέβονται επίσης τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφυγικής προστασίας, μεταξύ άλλων μέσα από την επιβολή καραντίνας και υγειονομικών ελέγχων.”

Στις παραπάνω συστάσεις της Υ.Α του ΟΗΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε μέσω του εκπροσώπου της, Adalbert Jahnz:

“Η θέση μας σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι γνωστή. Μπορώ μόνο να επαναλάβω τη θέση μας, αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να ρίξουν πλήρη φως σε αυτά τα θέματα, να ερευνήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.”

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές καταγγελίες προσφύγων για αναγκαστικές απελάσεις από τις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα 22χρονος Αφγανός που πέρασε τον Έβρο με σκοπό να εισέλθει στην ΕΕ κάνει λόγο για εξαπάτησή του. Καθώς τον μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα στην Θεσσαλονίκη με πρόφαση έγγραφα σχετικά με την αίτηση ασύλου που είχε κάνει και τελικά αφού του συμπεριφέρθηκαν με βία κατέληξε στα σύνορα με την Τουρκία όπου και τον επαναπροώθησαν. Και στην Τουρκία τον περίμενε μια άλλη περιπέτεια καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι που δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά γίνονται με την στήριξη και την ανοχή των κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένων οργανισμών, όπως είναι ο ΟΗΕ που τώρα με περίσσεια υποκρισία κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα. Οι ευθύνες για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τον τόπο τους βαραίνουν τις χώρες που διεξάγουν πόλεμο στις περιοχές της Μέσης Ανατολής όσο και στους οργανισμούς που ενώ διακηρυγμένος σκοπός τους είναι “διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης” εντούτοις κάνουν πλάτη στις επεμβάσεις.

Έτσι, ευθύνες έχουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις που μέσω της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο εμπλέκουν τον ελληνικό λαό σε θανάσιμους κινδύνους αλλά και σπέρνουν την δυστυχία στην περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον στρατηγικό ρόλο που παίζουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εφόρμηση πλοίων από την βάση της Σούδας στην Κρήτη, που εκτόξευσαν πυραύλους στην Συρία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί από την μία με τις στρατηγικές επιλογές τους για την διασφάλιση της ελληνικής αστικής τάξης στηρίζουν έμπρακτα τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και από την άλλη, προκειμένου να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από την χώρα, καλούν την FRONTEX να ελέγχει τις ροές και να καταστέλλει τους πρόσφυγες, ενώ κάνουν και σχέδια για την δημιουργία κλειστών δομών.

Αποτελεί τεράστια υποκρισία από την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, να καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις την στιγμή που ήταν η ίδια που υπέγραψε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην χώρα μας και την Τουρκία στερώντας τους το δικαίωμα να καταλήξουν στην χώρα προορισμού τους. Η ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμόζει.

Το ίδιο εξοργιστικό είναι να παρουσιάζεται ο ΟΗΕ ως ο διασφαλιστής της ειρήνης καθώς οι λαοί δεν μπορούν να ξεχάσουν τον βρώμικο ρόλο που παίζει από την ίδρυσή του ακόμα. Έχει βάλει πλάτη σε βομβαρδισμούς, όπως στην Γιουγκοσλαβία, σε πολεμικές επεμβάσεις. Στην πραγματικότητα αποτελεί το άλλοθι των ιμπεριαλιστών για να δρουν ανενόχλητοι πασπαλίζοντας τα εγκλήματα που διαπράττονται με φιλειρηνικές νουθεσίες. Παρουσιάζεται ως ένας θεσμός αδέκαστος που στέκεται πάνω από συμφέροντα με μόνο γνώμονα την ειρήνη. Ωστόσο, πραγματική ειρήνη όσο υπάρχει καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει.

Πρέπει, όμως, να δοθεί μια άμεση λύση στους πιο ωμά αδικημένους, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε αυτούς που τους προκαλούν όλα τα δεινά. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αν γίνει υπόθεση όλων η κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες κατατρεγμένους. Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, η έκδοση αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων.

Κανένα μέλος των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας ή των Σωμάτων Ασφάλειας να μην εμπλέκεται σε αυθαίρετες συλλήψεις μεταναστών. Ευθύνη τους πρέπει να είναι η ασφάλεια του λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, που σημαίνει αλληλεγγύη και έμπρακτος σεβασμός στους υπόλοιπους λαούς. Όχι αξιοποίησή τους σε αποστολές εκτός συνόρων και στα σχέδια των ελληνικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κρατούν δεμένους τους πρόσφυγες. Εξάλλου ήδη έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και την ανθρωπιά τους σε αυτούς τους ανθρώπους.

Τελικά, η πάλη μας χρειάζεται να εντάσσεται συνολικά στην αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με προοπτική το λαό στην εξουσία. Να δημιουργηθεί ρήγμα ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα πραγματικότητα οι κοινωνίες που δεν έχουν κίνητρο το κέρδος και δεν προκαλούν το ξεριζωμό τόσων ανθρώπων και όλη αυτή την δυστυχία. Μια τέτοια κοινωνία είναι η σοσιαλιστική και είναι δυνατή η οικοδόμησή της. Αξίζει να δοθούν όλες μας οι δυνάμεις σε αυτόν τον σκοπό.

Πρασίνου Θεώνη

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...