Πρόσκληση της Μέρκελ στον Μπάιντεν να επισκεφθεί το Βερολίνο

EUROKINISSI

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη χώρα της όσο συντομότερα «το επιτρέψει η πανδημία», κατά την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών, αφότου ο νέος Πρόεδρος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ενημέρωσε χθες ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Μέρκελ που σκοπεύει να εγκαταλείψει την καγκελαρία μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο «να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προκλήσεις σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διατλαντικούς εταίρους του», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Χρειάζεται να «ενισχυθούν» οι προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής – δύο από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μπάιντεν με τις οποίες ακυρώθηκαν αποφάσεις του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνδιάλεξη, συζητήθηκαν επίσης το Ιράν, το Αφγανιστάν, το διεθνές εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επισκέφθηκε ποτέ τη Γερμανία στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και η σχέση Ουάσινγκτον – Βερολίνου χαρακτηριζόταν από σταδιακά ολοένα μεγαλύτερη ψυχρότητα. Ο πρώην πρόεδρος καταφερόταν συχνά εναντίον της Γερμανίας, για το εμπορικό πλεόνασμά της, τις εξαγωγές της, τη μικρή κατ’ αυτόν συνεισφορά της στις στρατιωτικές δαπάνες του NATO. Ανακοίνωσε τον Ιούλιο, χωρίς να έχει υπάρξει καμία διαβούλευση, ότι θα απέσυρε 12.000 αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι σταθμεύουν σε βάσεις στη Γερμανία.

Οι αμερικανογερμανικές σχέσεις, ενταγμένες σε έναν παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων που αλλάζει, θυμίζουν το λαϊκό «και μαζί και χώρια». Η αντιπαράθεση των δύο χωρών εξελίχτηκε σε διάφορα μέτωπα, παράλληλα με την σημαντική αλληλεξάρτηση των δύο παραδοσιακών οικονομικών και στρατιωτικών «συμμάχων», σε ένα πλαίσιο που οξύνεται διαρκώς ο ανταγωνισμός στην οικονομία, στο γεωπολιτικό πεδίο, στην αναζήτηση νέων αγορών και ενεργειακών δρόμων.

Την περασμένη Τετάρτη, μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ο γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν έκρυψε πως στο Βερολίνο επικρατεί «μεγάλη ανακούφιση».

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαιρέτισε εξάλλου την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του διορισμού της Τζάνετ Γέλεν στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών, μιλώντας για «εξαίρετη επιλογή», μια «πολύ εντυπωσιακή» προσωπικότητα, κι εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα της ελάχιστης κλίμακας φορολόγησης των επιχειρήσεων σε διεθνή κλίμακα και της φορολόγησης των εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα για τους πολίτες μας», εξήγησε ο κ. Σολτς.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...